Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hitlerove akvarely vydražili za 391 000 eur
Zdielať na

Hitlerove akvarely vydražili za 391 000 eur

NORIMBERG / Celkom 14 akvarelov vytvorených diktátorom Adolfom Hitlerom na aukcii v Norimbergu vydražili za 391 000 eur. Najviac zaplatil Číňan, ktorý si kúpil obraz zámku Neuschwanstein za 100 000 eur.

Kupec z Číny si kúpil aj obraz s názvom Prag im Nebel (Praha v hmle), informuje aukčný dom Weidler.

Aukcie sa zúčastnili zberatelia z Číny, Brazílie, Spojených arabských emirátov, Francúzska a Nemecka. "Títo zberatelia sa nešpecializujú na tohto maliara, ale majú všeobecný záujem o cenené umenie," uviedla zástupkyňa aukčnej siene Kathrin Weidler.

Autentickosť

Ponúkané akvarely pochádzajú z rokov 1904 až 1922 a sú podpísané menom A. Hitler. Aukčná sieň tvrdí, že autentickosť obrazov jej potvrdili odborníci, v minulosti sa ale často stávalo, že sa na trhu predávali aj falzifikáty.

Aukčná sieň Weidler sa na Hitlerove diela špecializuje a dražila ich už niekoľkokrát. Napríklad pred dvoma rokmi predala jeho akvarel s názvom Matričný úrad a Stará radnica Mníchov za 130 000 eur, píše portál businessinsider.com

Výzva k boju

Iba jediný športovec mal odvahu vyzvať na súboj Adolfa Hitlera - David Unreich. Bol to zápasník z Bratislavy, ktorého významné úspechy na žinenkách dokumentujú články z vtedajšej americkej tlače.

Téme sa venuje redaktor Martin Mózer:

Zdielať na

Súvisiace články