Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nová Alžbeta má pár vrások naviac, ale lesk nestratila
Zdielať na

Nová Alžbeta má pár vrások naviac, ale lesk nestratila

LONDÝN / Kráľovna Alžbeta II. sa už v septembri môže stať najdlhšie panujúcim monarchom na britskom tróne. Tento rekord si budú mať šancu pripomenúť všetci Briti vo svojich peňaženkách. Nová minca s portrétom Alžbety sa dostala do finálnej fázy.

Britská kráľovna dostala po sedemnástich rokoch novú tvár, píše The Sun. Tvorcovia si na úprave dali mimoriadne záležať. Návrh musela schváliť samotná panovníčka - piatykrát počas svojej vlády a pravdepodobne i naposledy.

"Nechcel som ju robiť zbytočne staršou, ale spravil som kľúčové zmeny v korune. Je to tá, ktorú mala počas korunovácie v roku 1953," povedal kovorytec a autor víťazného návrhu Jody Clark.

Prekoná prababičkin rekord?

Minca s novým portrétom britskej kráľovny sa začnú raziť už v apríli. Do obehu sa ale dostane až v septembri, kedy Alžbeta II. v dĺžke panovania oficiálne prekoná svoju prababičku Viktóriu. Tá na tróne strávila dlhých 63 rokov a 7 mesiacov.

Minca Alžbety II.,

Twitter/Coin World

Minca bola predstavená počas zvláštneho ceremoniálu. Autori prvýkrát pre základný návrh využili digitálne zhotovený portrét.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články