Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Alžbeta II. pokrstila lietadlovú loď, nezmestí sa do prístavu
Zdielať na

Alžbeta II. pokrstila lietadlovú loď, nezmestí sa do prístavu

PORTSMOUTH / Anglická kráľovná Alžbeta II. pokrstila fľašou whisky novú lietadlovú loď. S výtlakom 65 tisíc ton bude HMS Queen Elizabeth taká veľká, že sa kvôli nej musí upravovať prístav Portsmouth. Správu priniesla britská stanica BBC.

Aj napriek tomu, že Veľká Británia šetrí, plány na výrobu nových lietadlových lodí nezastavila. Kráľovná Alžbeta II. pokrstila doposiaľ najväčšiu lietadlovú loď, akú ostrovná veľmoc postavila.

Loď je dlhá 280 metrov a široká 70 metrov, váži 72 tisíc ton. Posádku vrátane pilotov bude tvoriť 1 600 ľudí. Na jej palubu sa vojde 36 stíhačiek typu F-35 a štyri vrtuľníky.

Namiesto šampanského whisky

"HMS Queen Elizabeth predstavuje novú fázu v histórii nášho námorníctva," povedala podľa BBC počas ceremónie panovníčka. Namiesto tradičného šampanského bola loď pokrstená fľašou škótskej whisky.

Reprofoto/BBC

Za posledný rok je to tretia lietadlová loď, ktorú pokrstili. V novembri minulého roka to bolo americké plavidlo USS Gerald Ford s jadrovým pohonom.

SITA

Nejasná budúcnosť

HMS Queen Elizabeth má byť prvou z dvoch lietadlových lodí tejto triedy. Osud druhej lode HMS Prince of Wales je kvôli financovaniu nejasný.

Momentálne je rozpočet oboch lodí prekročený o viac než dve tretiny. Z pôvodne plánovaného rozpočtu 3,65 miliárd sa čiastka vyšplhala na 6,2 miliárd libier.

Pozrite si priložené video:

Loď má operovať z prístavu Portsmouth. V súčasnosti ho upravujú tak, aby v nej mohla kotviť a následne vyplávať.

Súvisiace články