Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Saudskej Arábii napadol sneh, miestny duchovný zákazal snehuliakov
Zdielať na

V Saudskej Arábii napadol sneh, miestny duchovný zákazal snehuliakov

RIJÁD / Na púšti v Saudskej Arábii nasnežilo a tamojší obyvatelia to vnímajú ako boží dar. Lenže užívať si sneh nemôžu úplne naplno. Istý duchovný im totiž zakázal stavať snehuliakov.

Horúca púšť v Saudskej Arábii zasypaná snehom a reakcie miestnych obyvateľov na ojedinelý jav na seba nenechali dlho čakať. Niektorí nadšenci si hneď natiahli rukavice a pustili sa do ľadového šantenia.

"Tento sneh a búrka, ktoré k nám dorazili sú pre nás dar boží. Spôsobí totiž to, že bude viac zelene," hovorí Atallah Al Amrani, miestny obyvateľ.

Zákaz stavania snehuliakov

Ak by si ale obyvatelia Saudskej Arábie chceli zo vzácnej nádielky postaviť snehuliaka, môžu mať poriadny problém.

Miestny duchovný tam totiž snehuliaky zakázal stavať. Môžu vraj pripomínať živú bytosť, majú tvár, telo, niektoré dokonca aj úsmev. To je v rozpore s islamskou tradíciou.

"V kultúrnom živote moslimov zohrávalo veľmi dôležitú úlohu zákaz zobrazovania živých bytostí a podstatou toho zákazu bolo chrániť pred uctievaním iných modiel," hovorí arabistka Zuzana Gažáková.

Konzervatívne a striktné prostredie

Modliť sa veriaci majú len k svojmu Bohu. Podľa arabistky zákaz vznikol najmä preto, že prostredie v Saudskej Arábii je ešte stále veľmi konzervatívne a striktné.

Malé ľadové stvorenia sa tam teda, podobne ako napadaný sneh, dlho usmievať nebudú. "V súčasnosti sa riešili otázky fotografie, portrétov a drvivá väčšina moslimských učencov sa vyjadrila že nie sú v rozpore s islamom, pretože tá hrozba modloslužobníctva už nie je," dodala Gažáková.

Keďže snehová nádielka v Saudskej Arábii je veľkou vzácnosťou, podobný prípad tam riešia našťastie len raz za štyri roky. "Teplota sa tam pohybuje okolo 20 °C, čiže tam býva úplne iný charakter počasia ako teraz," uviedla meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová.

Súvisiace články