Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Gréci predávajú ostrovy za cenu bytu v centre Londýna
Zdielať na

Gréci predávajú ostrovy za cenu bytu v centre Londýna

Zdroj: Reprofoto/privateisland.com

ATÉNY / Grécko sa stále nemôže dostať z finančnej krízy. Niektorí ľudia sa rozhodli riešiť nepriaznivú situáciu po svojom - predávajú ostrovy, ktoré prechádzali z generácie na generáciu. Ich ceny sa pohybujú na úrovni bytu v centre Londýna, píše The Independent.

Budúci majitelia môžu okrem prázdnych pláží získať i olivové háje alebo stádo oviec ako bonus. Najmenším ponúkaným ostrovom je malý neobývaný Lesbos s rozlohou 6,5 hektárov. Ide o jeden z najkrajších ostrovov v Stredomorí. Malý Lesbos je od známej staršej sestry vzdialený len 200 metrov.

Realitná agentúra Vladi Private Islands ho predáva za 800 tisíc eur. Britský denník The Independent vidí súčasný nárast ponuky gréckych ostrovov ako možnosť, kedy si za cenu bytu v centre Londýna môžu Briti užiť fantáziu v štýle muzikálu Mamma Mia!

Z generácie na generáciu

Gréci začali s predajom ostrovov kvôli neutíchajúcej finančnej kríze v Európe. Ceny nehnuteľností za posledných päť rokov výrazne klesli.

Poslednou ranou pre vlastníkov ostrovov bolo tohtoročné zavedenie dane z nehnuteľnosti. Tá mnohých donútila predať svoje majetky. Realitné agenútry tak ponúkajú ostrovy, ktoré by nikdy do predaja nešli a boli by čiste dedičným majetkom z generácie na generáciu.

Jeden z najlacnejších

Ľudia hľadajú spôsoby, ako zlikvidovať majetok. Dôvodom sú aj menšie príjmy. Predaj ostrovov sa netýka len farmárov, ktorí dúfali, že sa ceny zase zdvihnú, ale i majetných rodín, ktoré sa rozhodli znížiť straty.

Reprofoto/blogspot.com

Celkom je v ponuke dvadsať gréckych ostrovov, pričom malý Lesbos je jeden z najlacnejších.

Najvyššie sociálne vrstvy kupovali ostrovy aj skôr. Napríklad ostrov Skorpios vlastnil grécky magnát a lodiar Aristoteles Onassis, ktorý ho predal dcére ruského miliardára Dmitrija Rybovlela za 100 miliónov libier.

Súvisiace články