Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zo zimných na letné a naopak, čas prezúvania pneumatík je tu
Zdielať na

Zo zimných na letné a naopak, čas prezúvania pneumatík je tu

BRATISLAVA / Cez víkend sa teploty na Slovensku vyšplhali miestami až na 14 stupňov Celzia, čo je celkom znesiteľná teplota pre človeka, aj pre auto. Teda, aby sme boli presnejší pre letné pneumatiky. Aj napriek týmto vyšším denným teplotám sa musia motoristi zodpovedne pripraviť na zimu.

Hlavne platí pravidlo, že keď je teplo na západnom Slovensku, nemusí to tak byť na východe a naopak. Práva zima naozaj príde a verte, že nebude slušne čakať za dverami, kým si pripravíte auto na zimu.

Kompletná príprava

Príprava auta na zimu nie je výmena letných pneumatík za zimné, respektíve doliatie nemrznúcej zmesi do ostrekovača. Tých úkonov je viac. Nenechajte sa oklamať aktuálnym počasím. "Je teplo, bude teplo, ale niekde nie. V noci sú už miesta, kde mrzne," opisuje meteorológ Peter Jurčovič.

Kompletná príprava na zimu by vám mala zabrať približne hodinu. Ľahko zvládnuteľný, ale veľmi dôležitý prvok je kontrola stieračov a nastavenie ostrekovačov. Pokiaľ majú minimálne rok, vymeňte ich pred zimou a za nové a odporúčame za originálny diel. Tie lacnejšie - univerzálne často vŕzgajú a pri väčšej rýchlosti nemajú dostatočný prítlak.

Hrúbka dezénu

"Vodiči osobných áut sú povinní používať zimné pneumatiky, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Celkovo však pri nižších teplotách aj pri dobrom stave ciest zlepšujú jazdné vlastnosti a vašu bezpečnosť," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

To, že jazdiť v zime s letnými pneumatikami sa neoplatí a je to veľmi riskantné, nemusíme veľmi hovoriť. Radšej pripomenieme hrúbku dezénu.

Ideálna je mať nové pneumatiky, ktoré majú hrúbku dezénu približne 8 milimetrov. Keď klesne na 6, brzdná dráha sa predĺži o 20 percent. Pri 4 milimetroch je to až 50 percent. Pri rýchlosti na diaľnici sú tieto vzdialenosti už extrémne.

Autobatéria

"Nákladné autá musia povinne používať zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav v období od 15. novembra do 31. marca," tvrdí Baloghová. Ďalšou dôležitou funkciou je kúrenie a rozmrazovanie okien. Skontrolujte si jeho funkčnosť.

To isté platí aj pre klimatizáciu. Pokiaľ ju v aute máte, je veľkým pomocníkom pri odhmlievaní okien. Zimná prevádzka je náročná na spotrebu energie. Preto treba určite  skontrolovať aj remeň alternátora, nabitie batérie a samozrejme samotnú batériu. Čakajú nás mrazivé rána a tie s dokážu s autobatériou poriadne zatočiť.

Kým sa zima naplno chopí svojej moci, odporúčame vám už teraz si dať do auta: lano, štartovacie káble, lopatku a samozrejme reflexnú vestu. A potom môžete povedať, nebojím sa ťa zima jedna mrazivá.

Súvisiace články