Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ak vám začne horieť auto, odpojte akumulátor
Zdielať na

Ak vám začne horieť auto, odpojte akumulátor

BRATISLAVA / Tropické horúčavy, suché pole a na ňom zaparkované autá. Výsledok? Škody za takmer pol milióna eur. Reč je o nedeľnom požiari v blízkosti kúpaliska vo Vincovom lese, počas ktorého zhorelo až 56 áut. Oheň pravdepodobne vzbĺkol od rozžeravenej časti jedného zo zaparkovaných vozidiel.

Čo robiť v prípade, keď vám začne horieť auto. "Vypnúť motor a pokiaľ je na to priestor odpojiť aj akumulátor, a ak mám možnosť zabezpečiť vozidlo proti pohybu, rezervou dopredu dozadu. Môže totiž dôjsť k prehoreniu mechanických častí na ručnú brzdu a auto sa môže dať do pohybu," tvrdí hasič Marián Bugár.

Pokiaľ vidíte vychádzať dym z kapoty, len ju pootvorte a tak na horiace miesto striekajte hasiacu látku. Inak by mohlo dôjsť  k vyšľahnutiu plameňa.

TV JOJ

Tri minúty

Ak ale horí cudzie auto a vy sa rozhodnete na poslednú chvíľu  zachrániť ešte to vaše, buďte veľmi opatrní, oheň sa môže šíriť závratne rýchlo. "Tam začínajú veľmi rýchlo horieť tie časti ako pneumatiky, plasty," pokračuje Bugár.

Z testov a skúseností hasičov môže byť celé auto v plameňoch už do troch minút. Práve preto záchranári a hasiči neodporúčajú takéto manévre, no ak už, rozhodne ho auto neštartujte, maximálne ho odtlačte. "Tam je veľmi nebezpečné, keď ostatní vodiči svojich vozidiel sa snažia dostať do vozidla, naštartovať a preparkovať. Veľmi ľahko sa môže stať, že práve vtedy dôjde k prehoreniu nádrže a roztečeniu kvapaliny pod vozidlo a horí ďalšie vozidlo, v ktorom sedíme," dodáva hasič.

Priťažujúca okolnosť

Otázkou zostáva, akú majú šancu dostať peniaze za škodu majitelia zhorených áut. "Budú mať poistné plnenie zaručené tí, ktorí majú havarijnú poistku s pripoistením živelných poistných udalostí,"  informuje riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková.

To, že autá stáli na vysušenej trávnatej ploche však môže byť priťažujúca okolnosť. Je to totiž priam živná pôda pre požiar. Poisťovne majiteľom áut peniaze môže, ale aj nemusí vyplatiť.

Na parkovisku pri kúpalisku Vincov les (okres Galanta) zhorelo 46 áut! Autá boli zaparkované na poli so strniskom. Podľa našich informácií sa oheň šíril veľmi rýchlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy