Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Porucha auta na diaľnici? Takto postupujte
Zdielať na

Porucha auta na diaľnici? Takto postupujte

BRATISLAVA / Predstava, že na frekventovanom úseku diaľnice dostaneme defekt, je hotovým šialenstvom. Barbora ostala visieť na diaľnici s dvomi deťmi. Prečítajte si, ako postupovať, ak by sa to stalo aj vám.

Reportérka TV JOJ Barbora Jánošová ostala visieť na diaľnici v aute s dvomi deťmi. V jednom momente na jej aute praskla pneumatika. "Našťastie som hneď vedela, čo sa stalo. Vyhodila som výstražné a našťastie sme bezpečne odparkovali," opisuje Barbora.

Nebola však v aute sama. Nastal tak nečakaný, no poriadny problém. Čo v tej chvíli s deťmi, ktoré sedeli v autosedačkách. "Deti som nechala v aute pripútané a utekala som rýchlo vyložiť trojuholník z auta, aby som upozornila okoloidúce kamióny," hovorí Barbora.

Najskôr posádka

V stresovej situácii však Barbora nezareagovala tak, ako by mala. Dopravní odborníci jednoznačne hovoria, že v takejto situácii je posádka auta na prvom mieste. "Treba umiestniť posádku, deti, všetkých na bezpečné miesto," tvrdí dopravný analytik Maroš Palesch.

"Posádku treba dostať mimo vozovky. Za krajnicu, za zvodidlá a potom volať SOS," uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Michal Fúrik.

Základné pravidlá

Pri náznaku akéhokoľvek problému je potrebné zapnúť výstražné svetlá. Priblížiť sa čo najbližšie ku krajnici. Reflexnú vestu je potrebné obliecť si ešte v aute.

Posádku auta v prvom rade dostať ďaleko, na bezpečné miesto. Odtiaľ okamžite kontaktovať tiesňovú linku národnej diaľničnej spoločnosti.
   
Napriek stresovej situácii by mal každý vodič pamätať na to, aby bol na ceste poriadne videný.

Ako zistíte, že máte defekt?

Dámy, ruku na srdce. Rozpoznáte, kedy máte defekt? V mnohých prípadoch totiž pneumatiky nevyfučia a my pokojne jazdíme ďalej bez toho, aby sme si to vôbec všimli. "Mnohokrát ani nevieme, že ho máme alebo ho necítime. Defekt pocítime až vtedy, keď je koleso prázdne alebo zničené," povedal manažér pneuservisu Ladislav Berkovič. Viac rád nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy