Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najprv to boli vreckovky zviazané šnúrkou, dnes je to podprsenka
Zdielať na

Najprv to boli vreckovky zviazané šnúrkou, dnes je to podprsenka

BRATISLAVA / Že vraj sa to dá nazvať aj vynález storočia. Je to už presne 100 rokov kedy bola patentovaná podprsenka. Američanka Mary Phelps Jacob oslobodila ženy od nepríjemného korzetu. Urobila to jednoducho - spojila dve vreckovky a previazala šnúrkou. Dnes si bez podprseniek nevedia svoj život predstaviť ani ženy. No a ani muži.

Aj keď podprsenky viac zahaľujú ako odhaľujú, niekedy je vďaka nim pohľad na ženský hrudník o to viac sexy. Pre ženy sú podprsenky nástrojom, ako si môžeme zvýšiť sebavedomie ale aj zvádzať mužov.

Ale niekedy, ak sa pozriete realite do očí, môže vás čakať poriadne prekvapenie.  Z funkčného hľadiska ich ale ľudia pred 100 rokmi nevymysleli náhodou.

Prsníky vydržia dlhšie

"Tie voľné prsia im prekážali, tak sa ich snažili upevniť takým pevným kusom látky, ktorý si omotali cez prsia vzadu cez chrbát," opisuje etnologička Katarína Nádaská. "Prsníky potom vydržia dlhšie, pevnejšie, je menší pokles prsníkov, najmä čo sa týka väčších prsníkov, je to potrebné," informuje plastický chirurg Rastislav Trška.

Nevyhnutná je ale pri športe. "Pokiaľ je podprsenka dobrá, nesmiete vedieť, že máte nejakú na sebe. Keď to chytíte tak to musí byť voľné. Nesmie to byť veľmi stiahnuté," tvrdí predavačka.

ISIFA

Nenosenie je nevhodné

Legendárna je podprsenka, ktorú nosila Madonna a tiež najdrahšia podprsenka na svete, ktorá stojí 2 milióny dolárov. Muži a naturalistky presadili svoje a 9. júla oslavuju Deň bez podprseniek. 

Avšak podprsenka sa na ženskej hrudi natoľko udomácnila, že dnes je jej  nenosenie v spoločnosti alebo práci, dokonca nevhodné. "Ak sa žena živí telom, tak je to jedno, či ju má, ak sa ale živí rozumom, treba zvýrazniť tú časť tela, ktorou sa živí," dodáva špecialistka na etiketu Božena Bolková.

Súvisiace články