Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Austrálčan sa zviezol na mŕtvej veľrybe, ktorú okusovali žraloky
Zdielať na
Zaujímavosti

Austrálčan sa zviezol na mŕtvej veľrybe, ktorú okusovali žraloky

SYDNEY / Pokarhanie od úradov dostal Austrálčan, ktorý v mori vyliezol na mŕtvolu veľryby a sedel na nej, zatiaľ čo ju okusovali žraloci. Podľa odborníkov sa tým vystavil značnému riziku - a podľa vlastných rodičov sa správal ako idiot.

Dvadsaťšesťročný Harrison Williams z predmestia Perthu bol s kamarátmi na lodi, keď si všimli veľkú veľrybiu zdochlinu plávajúcu na hladine medzi ostrovom Rottnest a západoaustrálskym mestom Fremantle.

Okolo veľryby plávalo niekoľko žralokov vrátane druhov známych útokmi na človeka, ako je žralok tygrí či veľký biely žralok.

Williams doplával z lode k veľrybe krátko predtým, ako na miesto dorazil televízny vrtuľník so štábom, ktorý chcel urobiť zábery uhynutého tvora. Austrálska televízia však odvysielala zábery mladíka usadeného na veľrybe.

Chcel pomôcť

Williams po reportáži tvrdil, že si myslel, že tvor má "nejaký problém", a preto riskoval skok medzi žralokov. Chcel jej vraj pomôcť. Veľryba sa pritom na hladine vznášala bez pohnutia a na chrbte jej chýbal značný kus tkaniva.

"Fakt vyzerala, že má problém a ja som sa jej pokúsil pomôcť. Ale zrejme už bolo veľmi neskoro," tvrdil mladík.

Ohrozenie zo strany žralokov vraj necítil. "Zamestnávali sa tým, abi si utrhli kus veľryby, takže to nebolo také zlé," dodal.

Rodičia ho nepochválili

Podľa Tonyho Cappellutiho, regionálneho manažéra západoaustrálskeho ministerstva rybolovu, sa Williams správal nezodpovedne.

"Pokiaľ sa tou zdochlinou živili žraloci v dobe, kedy plával okolo, bolo jeho správanie veľmi riskantné," povedal britskému The Times.

"Mohlo to mať kritické následky nielen pre neho, ale tiež pre ďalšie osoby, ktoré sa tomu prizerali a v prípade ohrozenia by sa mu pokúsili pomôcť," dodal.

Williams uisťuje, že teraz už vie, že urobil chybu. "Urobil som to, ale znova by som to už nezopakoval," povedal. 

"Bola to hlúposť. Mam si myslí, že som idiot, a otec tiež nie je dvakrát hrdý," uzavrel.

Zdielať na