Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko patrí medzi najpokojnejšie krajiny na svete
Zdielať na

Slovensko patrí medzi najpokojnejšie krajiny na svete

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Podľa analýzy nezávislého Inštitútu pre ekonomiku a mier, je Slovensko jednou z najpokojnejších oblastí na svete. Ukrajina sa pre vojnový konflikt prepadla až na 141. miesto, Rusi sú ešte o jedenásť miest nižšie, v najhoršej kategórii v spoločnosti krajín ako Sudán či Afganistan.

Slovenská republika sa zaradila medzi 28 štátov, ktoré sa ocitli v najlepšej kategórii. Celkovo najpokojnejšie je podľa štúdie v Európe, pričom vedú severské krajiny na čele s Islandom a Dánskom.

Prvá pätica štátov sa v porovnaní s rokom 2013 nezmenila a Slovensko sa tento rok zaradilo na slušné 19. miesto. Patríme teda jednoznačne do elitnej spoločnosti. Napríklad také Spojené štáty skončili až na 101. mieste, Čína ešte o sedem priečok nižšie, píše sa v správe Global Peace Index 2014

Naši západní susedia sú na tom ešte lepšie. Rakúsko skončilo celkovo na treťom mieste, Česká republika na jedenástom. Maďari sa umiestnili tesne za nami, na 21. mieste, Poliaci ešte o dve miesta nižšie.

Rusko desiate od konca

Naopak, v hodnotení, ktoré sa týka 162 štátov, sa prepadla Ukrajina na 141. miesto. Momentálne sa teda nachádza za takými krajinami ako Etiópia či Pobrežie Slonoviny.

Rusko sa s umiestnením na 152. mieste nachádza vo vôbec najrizikovejšej skupine spoločne s krajinami ako Severná Kórea, Afganistan, Irak či Sudán.

Tri hlavné faktory

Štúdia vychádza z analýzy 22 kvantitatívnych a kvalitatívnych znakov. Do úvahy sa brali tri hlavné faktory: bezpečnosť a zabezpečenie v spoločnosti, rozsah domácich a medzinárodných konfliktov a stupeň militarizácie.

MiestoKrajina Miesto Krajina
1.Island11. Česko
2. Dánsko 19. Slovensko
3. Rakúsko 41. Veľká Británia
4. Nový Zéland 101. USA
5. Švajčiarsko 141. Ukrajina
6. Fínsko 152. Rusko
7. Kanada 159. Irak
8. Japonsko 160. Južný Sudán
9. Belgicko 161. Afganistan
10. Nórsko 162. Sýria

Zdroj: Global Peace Index 2014, IEP