Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na dovolenku bez cestovky. Strach z neznáma je zbytočný
Zdielať na

Na dovolenku bez cestovky. Strach z neznáma je zbytočný

BRATISLAVA / Veľa ľudí vyráža do sveta bez peňazí a cestoviek, len s batohom na pleciach. Tvrdia, že pri neorganizovaných dovolenkách im žiadne riziko nehrozí.

Každý človek má iný pohľad na ideálnu dovolenku. Pre niekoho sú to rezorty a vylihovanie na pláži, iní preferujú ruksak, spacák či karimatku.

Takýchto cestovateľov mnohí nazývajú dobrodruhmi, ale oni sa tak necítia.  Hovoria, že takýto spôsob dovolenkovania má množstvo benefitov. "Spoznáte veľa ľudí," hovorí skúsená cestovateľka Janka.

Janka precestovala Južnú  Ameriku, Madagaskar, Áziu, a to len s ruksakom na chrbte a kamarátmi.

Iný výletník, Maťo, radí nezávislým cestovateľom, aby sa nebáli. Sám už prešiel celú Európu, Aziu aj Afriku. Ako skúsený cestovateľ hovorí, že chystať sa veľmi netreba.

Skúsení cestovatelia neorganizovanú dovolenku odporúčajú, pozrite si reportáž:

Informujte sa!

Mnohí sa na podobné dobrodružstvo nedajú pretože sa boja, kde budú spať, kde sa umyjú, ako budú cestovať. Boja sa aj chorôb, vízových povinností, zákonov či inej kultúry. V praxi ej to však jednoduchšie.

Peňazí vám veľa netreba. Napríklad Renáta cestovala dva roky po Európe bez peňazí a každému odporúča, aby neváhal a išiel.

"Nie je dôležité, akým spôsobom ľudia cestujú, či je to individuálna, alebo kolektívna turistika, ale veľmi podstatné je, aby sledovali našu webovú stránku kde dávame priebežne odporúčania, ktoré krajiny sú rizikové, kde si treba dávať pozor, alebo kde vôbec neodporúčame cestovať," odporúča Boris Gandel z ministerstva zahraničných vecí.

Súvisiace články