Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nepozývajte prezidenta na pivo, nemusí sa to vyplatiť
Zdielať na

Nepozývajte prezidenta na pivo, nemusí sa to vyplatiť

BRATISLAVA / Svet obleteli obrázky amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa počas návštevy Denveru nechal pozvať miestnymi obyvateľmi na pivo. Takýto prístup možno prináša voličské hlasy, ale aj vrásky na čelách ochrankárov. Ani náš prezident to svojich ochrankárom občas neuľahčuje.

Podľa prieskumov Barack Obama významne stráca popularitu. Prezident si to dobre uvedomuje, a tak rozšíril oficiálny program o drink s voličmi a biliardový duel v jednom z denverských pubov. Politici ale vedia, čo si môžu dovoliť. Majú okolo seba tím ľudí, ktorý myslí na všetko.

"Vždy to musí byť konzultované s vedúcim skupiny, ktorá chráni osobu," vysvetľuje expert na ochranu osôb Juraj Zábojník.

Keďže americký prezident patrí k najstráženejším osobám planéty, ochranka zrejme stihla preveriť zákutia baru i jeho štamgastov. "Môže to byť aj vopred pripravené. Operatíva musí mať dostatok času preveriť prostredie," hovorí Zábojník.

SITA


Bývalý šéf slovenskej ochranky spomína aj na prípad, ktorý sa odohral na sklonku osemdesiatych rokov minulého storočia, keď bol na návšteve Československa prvý tajomník a komunistický reformátor Michail Gorbačov.

Jeho kolóna smerovala na roľnícke družstvo do Cífera, ale šéf zavelil vodičovi uprostred dediny zastaviť, vystúpil z auta a rozbehol sa za pracujúcimi priamo do nepreverenej zóny. "Takéto udalosti narúšajú program a musí sa improvizovať," objasňuje.

Ochrankári prezidentov to nemajú jednoduché, pozrite si reportáž:

Zásada je, že telesní strážcovia musia chránenú osobu udržať od davu ľudí na rozpätie ruky.

Aj nový slovenský prezident Andrej Kiska sa učí ako ako odolávať masám, kde striehne potenciálne nebezpečenstvo. Zdá sa, že to poňal po svojom.

"Prezident je veľmi komunikatívny. Na akciách si bežne podáva ruky s ľuďmi či prehodí pár slov. Čo sa týka pozvania k nápojom, to je rizikové. Nie že by sa bál, ale ochranka by podľa predpisov zasiahla," vysvetľuje hovorca nášho prezidenta Peter Petrus.

SITA

Hovorca hlavy štátu vníma svojho šéfa ako prirodzeného muža. "Počas inaugurácie ho vinohradníci na Devíne ponúkli a on ochutnal veľmi kvalitné červené víno. Myslím si preto, že by nemal problém," dodal Petrus.

Súvisiace články