Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezident Andrej Kiska (51). Takýto je naozaj
Zdielať na

Prezident Andrej Kiska (51). Takýto je naozaj

BRATISLAVA/POPRAD / To, čo teraz čaká rodinu Andreja Kisku, nebude nič príjemné. Byť prezidentom znamená totiž úplnú stratu súkromia. V nedeľu bol pred jeho domom v Poprade ešte pokoj - len ľudia si už medzi sebou šepkajú, kto v ňom býva. Toto prezradili na prezidenta susedia pod Tatrami.

Poprad sa z Kisku teší

Mesto Poprad na svojej oficiálnej stránke zablahoželalo svojmu rodákovi Andrejovi Kiskovi k úspechu v prezidentských voľbách. "Andrejovi Kiskovi som v SMS komunikácii zablahoželal k víťazstvu vo voľbe prezidenta. Verím, že ako nový prezident nezabudne na svoje rodné mesto ani v Prezidentskom paláci,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

V druhom kole voľby prezidenta získal Andrej Kiska 59,4% hlasov, keď ho podporilo 1 307 065 obyvateľov Slovenska. Vo svojom rodisku získal Andrej Kiska 72,18 % hlasov, keď mu hlas odovzdalo 16 366 Popradčanov. Blahoželanie novému prezidentovi zverejnilo mesto Poprad aj na svojich profiloch na sociálnych sieťach.

CELOSLOVENSKÉ VÝSLEDKY TU.

Novozvolený slovenský prezident Andrej Kiska sa narodil a väčšinu svojho života prežil vo svojom rodnom meste v Poprade. Tu absolvoval aj gymnaziálne štúdium. V čase jeho nástupu na strednú školu to bolo jediné gymnázium v Poprade.

Žiadny bifľoš, ale...

Andrej Kiska maturoval v roku 1981. V tom čase bol riaditeľom gymnázia Augustín Kuchár. "Mali sme dvoch ministrov, Rudolfa Chmela a Ladislava Snopka, prezidenta ešte nie,“ uviedol Kuchár. Andrej Kiska nebol podľa Kuchára "žiaden bifľoš, ale skôr taký, o ktorom my učitelia vieme, že niektorí budú úspešnejší v živote, ako tí, čo majú čisté jednotky, ale chýba im tá racionalita a tvorivosť myslenia.“

Bývalý riaditeľ popradského gymnázia si osobitne nespomína na nejaké udalosti spojené s menom Andreja Kisku. "Poznám tých výtržníkov a on nepatril medzi tých výtržníkov,“ dodal Kuchár. Zároveň ho teší, že Andrej Kiska, ako bývalý žiak gymnázia je taký úspešný. "Úspešnosť absolventov je hlavné vyznamenanie školy,“ povedal Kiska.

S novozvoleným prezidentom sa Augustín Kuchár stretol opätovne až po rokoch, v roku 1996, kedy bol sponzorom jeho knihy aforizmov Výtržnosti. "Naposledy sme spolu hovorili vlani, keď boli oslavy 60. výročia našej školy. Vtedy prišiel za mnou a pýtal sa ma na školstvo,“ uviedol Kuchár. Andrej Kiska ako prezident by mohol podľa Kuchára korigovať niektoré negatívne opatrenia vlády, skôr si však praje, keby bola súhra prezidenta a vlády. "Politici budú obľúbení vtedy, keď skutočnosť bude lepšia, ako ich sľuby,“ uzavrel Augustín Kuchár.

Susedia ho majú radi

Ulica v Poprade, na ktorej sa nachádza dom Andreja Kisku bude zrejme jedna z najslávnejších v meste. Od volieb tu už totiž nebýva obyčajný človek ale novozvolený prezident Slovenskej republiky. "Je to veľmi dobrý človek," hovorí suseda Mária.

Doposiaľ jedna z najpokojnejších popradských ulíc. A odrazu to môže byť inak. Vedia si prezidentovi susedia vôbec predstaviť, že sa táto časť môže zmeniť na ulicu plnú ochrankárov a zvedavých ľudí? "Mne to nevadí, budem aj pyšná, že sa o neho ľudia zaujímajú," dodáva suseda.

Viacerí susedia Andreja Kisku si ale myslia, že ho už tak často pod tatranskými štítmi neuvidia. "Veď tu nebude mať sídlo, povinnosti bude mať niekde inde," hovorí jeden zo susedov. "Ja si myslím, že bude bnývať na hrade, ale tak aspoň nás zviditeľní," dúfa obyvateľka mesta pod Tatrami.

Susedkám bude aj ľúto to, že im Andrej Kiska už nepomôže s kosením trávnika. Často ho ale nestretávali zrejme pre jeho pracovné povinnosti. Budúcu prvú dámu si ale jedna z nich nevedela vynachváliť. "Zobrala mi košík, palicu až dnu mi to odniesla. Kto vám to dnes urobí," chváli suseda Mária.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy