Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Milionár Kiska. Takto vidí nášho prezidenta svet
Zdielať na

Milionár Kiska. Takto vidí nášho prezidenta svet

Londýn/Praha/Viedeň- Milionár, obchodný magnát a politický nováčik. Presne tieto slová sa v zahraničí spájajú s menom novozvoleného slovenského prezidenta Andreja Kisku. Novinári sa ale viac ako volebným výsledkom venujú tvrdému predvolebnému boju kandidátov na post prezidenta Slovenskej republiky.

CELOSLOVENSKÉ VÝSLEDKY TU.

ORF: Prekvapivým víťazom milionár

Neočakávané víťazstvo milionára Kisku. Takto opísala výsledok volieb na Slovensku rakúska televízia ORF. Naši západní susedia, rovnako ako iné zahraničné médiá, sa vo svojich vyhláseniach venujú aj tvrdým predvolebným bojom medzi Robertom Ficom a Andrejom Kiskom. Zdôrazňujú tu najmä útoky predsedu vlády na Kisku a jeho spojenie so scientológiou.

Tak, ako rakúski kolegovia, aj britská televízia BBC sa pri Kiskovom mene oháňa prívlastkom milionár či obchodný magnát. Nezabudli spomenúť, že náš nový prezident nemá žiadne politické skúsenosti a že ho pred voľbami takmer nikto zo Slovákov nepoznal. Taktiež zdôraznili, že víťazstvo Kisku bolo prekvapujúce.

BBC: Ficovi podpora nepomohla

Súčasného predsedu vlády Roberta Fica podľa BBC podporovali aj zahraniční kolegovia. Palce mu držali napríklad francúzsky prezident Francois Hollande či predseda Európskeho Parlamentu Martin Schultz, pripomína britská spravodajská stanica

Reuters: Fico ako Mečiar

Agentúra Reuters zase spomína na prezidentský boj Ivana Gašparoviča a Vladimíra Mečiara. Roberta Fica prirovnávajú práve k Mečiarovi a súčasné zvolenie Andreja Kisku do funkcie prezidenta nazývajú "spojením sa proti nepriateľovi".

Idnes.cz: Fico slabo vysvetľoval

Aj české média sledovali prezidentské voľby na Slovensku veľmi pozorne. Podľa nich nezávislý Andrej Kiska vyhral pre nahnevanosť  Slovákov na tradičných politikov. Či bol práve toto dôvod, prečo si zhruba 60 % voličov zvolilo Andreja Kisku za svojho nového prezidenta vedia len Slováci sami. Ako ďalší dôvod Kiskovho víťazstva vidia českí novinári aj fakt, že Robert Fico dostatočne nevysvetlil, prečo sa chce stať prezidentom.

VÝSLEDKY VOLIEB V REGIÓNOCH TU.

Nepolitická politika

Neúspešný prezidentský kandidát Fico chce niekoľko dní na analýzu volebného výsledku. „Chcem zablahoželať, napriek tomu že nie sú zrátané všetky hlasy pánovi Kiskovi, že sa stal novým prezidentom SR. Je to fakt, ktorý netreba spochybňovať. Podávam mu takto na diaľku ruku,“ vyhlásil.

Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska poďakoval všetkým voličom, ktorí dnes prišli voliť a špeciálne tým, ktorí mu odovzdali hlas. "Sľúbil som, že budem prezidentom všetkých občanov a že budem ľudí spájať a ľudí motivovať," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy