Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Odvážny Haris (17) chce zdolať svetový rekord
Zdielať na

Odvážny Haris (17) chce zdolať svetový rekord

GREENWOOD / Chce byť držiteľom svetového rekordu a stať sa najmladším človekom, ktorý obletel celý svet na jednomotorovom lietadle za menej ako 30 dní. Tínedžer (17) z americkej Indiany však bude potrebovať pomoc starších.

Výzva je jasná - za menej ako 30 dní zdolať celý svet. Za svoj cieľ si to vytýčil iba 17-ročný Haris. "Budem na ľavom sedadle lietadla, teda na mieste kapitána. Budem sa starať o priebeh letu," ozrejmuje Haris.

"Ešte si pred letom budeme musieť rozdeliť povinnosti - kto sa bude starať o vysielačku, kto bude komunikovať s ľuďmi a podobne. Môj otec bude mať dôležitú funkciu, keď to pokazím, upozorní ma tak, že mi dá zaucho," prezrádza.

Láska k lietadlám

Mal iba 8 rokov, keď prvý raz privoňal k leteckému benzínu. Láska k lietadlám odvtedy nevyprchala, ale naopak zosilnela natoľko, že sa zrodil tento odvážny plán na rekord.

"Preletíme 3 oceány, dotkneme sa piatich kontinentov, čaká nás zopár skutočne náročných terénov - všetko toto si vyžaduje poriadnu prípravu," opisuje.

Dôvodom letu otca a syna nie je iba samotný pokus o vytvorenie nového rekordu. Duo sa bude snažiť vyzbierať prostredníctvom neziskovej organizácie aj peniaze na výstavbu škôl v Pakistane.

Súvisiace články