Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Známka s Kiskom je vydarená, myslia si odborníci
Zdielať na

Známka s Kiskom je vydarená, myslia si odborníci

BRATISLAVA / Známka budúceho prezidenta Andreja Kisku vzbudila veľký ohlas. Známka za štyridsaťpäť centov vyjde v poverami opradenom dátume - 13. júna. Hoci sa na poštách objaví až 16. júna, zberatelia známok majú už teraz s ňou jasné plány.

"Je veľmi zaujímavé byť na takom akte inaugurácie a požiadať prezidenta, aby mu ju podpísal," myslí si jeden zo zberateľov známok.

Okrem prezidenta totiž na slovenských známkach nesmie byť iný žijúci človek. Takéto podpísané pamätné listy sú potom cennejšie ako známky samotné.

Moderná známka

Ďalšou zaujímavosťou je, že aj známky, rovnako ako peniaze, majú svoje ochranné prvky. Tá s podobizňou Andreja Kisku patrí medzi modernejšie. "Má nanesenú fluorescenčnú vrstvu, ktorú keď si pozriete pod UV svetlom, uvidíte isté ochranné farebné spektrum," uviedol vedúci odboru POFIS Martin Vančo.

Niektorým ľuďom sa zdá, že budúci prezident sa na seba na novej známke až tak nepodobá. "Vyzerá staršie. Má viac zvýraznené vrásky," myslí si obyvateľka Bratislavy.

Najvydarenejšia podobizeň

Odborníci ju však považujú za najvydarenejšiu, akú sme tu doteraz mali a podobizeň Andreja Kisku za najhodnovernejšiu. "Ja si myslím, že to umelecké stvárnenie je podarené. Základné črty tváre sú zachované a ten pohľad na svet je podľa môjho názoru veľmi dobre zachovaný," hovorí plastický primár esteticko-plastickej chirurgie Dušan Guba.

Súvisiace články