Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kiskovým hovorcom bude reportér TV JOJ Peter Petrus
Zdielať na

Kiskovým hovorcom bude reportér TV JOJ Peter Petrus

BRATISLAVA / Hovorcom zvoleného prezidenta Andreja Kisku bude novinár z televízie JOJ Peter Petrus. Rozhovor s Kiskom odvysielali vo štvrtok v Rádiu Expres.

Sedem statočných

"Môžeme to nazvať sedem statočných, ktorí so mnou do paláca pôjdu. Je to šesť poradcov a jeden hovorca, ktorým bude pán Peter Petrus," uviedol Kiska v relácii Naživo moderátora Braňa Závodského.

S hlavou štátu sa zhodli na tom, že prezidentskú prácu by mala charakterizovať ústretovosť, otvorenosť a vľúdnosť. "Chceme byť so všetkou dôstojnosťou otvorení k médiám a verejnosti v maximálne možnej miere. Budeme sa snažiť o normálnu, štandardnú komunikáciu," priblížil ciele svojej práce Peter Petrus.

O tom, že bude mať siedmich poradcov, informoval Kiska už na tlačovej konferencii 14. mája. Ich kompletný zoznam prezradil vo štvrtok. V médiách sa objavili mená bývalého šéfa Ústavného súdu Jána Mazáka a niekdajšieho diplomata Martina Bútoru. Kiska potvrdil, že títo odborníci s ním pôjdu do paláca.

Radičovej človek

Ďalšími poradcami novozvolenej hlavy štátu sú niektorí členovia jeho volebného tímu z prezidentskej kampane. Kiska v Rádiu Expres menoval Tomáša Lehotského, Rada Baťa a Sergeja Michaliča.

Bývalý novinár Baťo bol šéfom Kiskovej volebnej kampane a v minulosti bol hovorcom a poradcom premiérky Ivety Radičovej. Michalič v minulosti pracoval pre SDKÚ-DS. Posledným poradcom Kisku bude novinár, bývalý zástupca šéfredaktora v denníku SME a neskôr poradca bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika Roman Krpelan.

Desať rokov po boku

Kiska vysvetlil, že Bútora mu bude radiť v oblasti zahraničnej politiky, očakáva však od neho aj sociologické stanoviská týkajúce spoločnosti. Mazák bude jeho expertom pre oblasť práva a justície.

S Michaličom a Baťom chce Kiska v budúcnosti rozoberať otázky vnútroštátnej aj zahraničnej politiky. Lehotský, ktorý je pri Kiskovi už desať rokov, bude mať na starosti podľa slov novozvoleného prezidenta manažment a riadenie. Krpelan bude pre hlavu štátu zabezpečovať komunikáciu s verejnosťou.

Kiska bude mať zrejme aj ďalších externých poradcov. "Okrem toho, že mám ľudí, ktorí so mnou do paláca idú, hlási sa mi aj široký tím veľmi špičkových ľudí, ktorých na Slovensku máme, a ktorí mi chcú radiť a chcú mi pomôcť zmeniť naše Slovensko," uviedol bez ďalších podrobností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy