Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kiskova komunikácia nemá obdobu, zlostí sa Gašparovič
Zdielať na

Kiskova komunikácia nemá obdobu, zlostí sa Gašparovič

BRATISLAVA / Ivan Gašparovič sa ani dva mesiace od volieb nestretol s nástupcom Andrejom Kiskom. Má problém s jeho komunikáciou. Prezidentovi sa nepáči, že ho novozvolená hlava štátu požiadala o stretnutie e-mailom.

Súčasný prezident uviedol komunikáciu prostredníctvom e-mailu ako jeden z dôvodov, pre ktorý sa s Kiskom odmietol osobne stretnúť. "Neviem, či je to obvyklé, aby úradujúceho prezidenta žiadali o stretnutie e-mailom. Myslím, že to nikde vo svete nie je, i keď neskôr prišiel aj list," povedal Gašparovič.

Prezident dostal 10. apríla od Kisku najskôr e-mail s fotokópiou listu, v ktorom ho Kiska o stretnutie žiadal. V priebehu toho istého dňa do kancelárie hlavy štátu doručili aj list.

Čo môže a čo nie...

Prezident Gašparovič tvrdí, že stretnutia úradujúcich prezidentov s ich nástupcami nie sú vo svete bežné. "Ktorí prezidenti vo svete sa po voľbách takto stretli? Ja si nepamätám, že by sa Bush stretol s Obamom, alebo že by sa stretol Chirac so Sarkozym, či Sarkozy s Hollandom," dodal.

Hlave štátu tiež prekážalo, že Andrej Kiska s ním po voľbách komunikoval cez médiá o tom, čo môže a čo nie. "To nemá obdobu," poznamenal. Gašparovič ale pripomenul, že je pripravený sa s Kiskom v budúcnosti stretnúť.

Stretnú sa neformálne?

Kiskovi odpovedal na jeho žiadosť o stretnutie začiatkom mája. Obsah listu zverejnil sám Kiska. V liste Gašparovič svojho nástupcu ubezpečil, že Kancelária prezidenta Slovenskej republiky urobí všetko potrebné, aby po inaugurácii v polovici júna prevzal úrad.

Gašparovič neuviedol v liste žiadny termín stretnutia s Kiskom. Nevylúčil neformálne stretnutie pred inauguráciou. "V tejto fáze Vašej prípravy nevidím nutnosť osobne posudzovať politické otázky, o ktorých priebežne informujete prostredníctvom médií," odpísal svojmu nástupcovi v prezidentskom kresle.

500 hostí

Piateho júna na pravé poludnie zloží Kiska prezidentský sľub. Po 10 rokoch vymení v prezidentskom kresle Gašparoviča. Budúci prezident chce, aby táto udalosť bola aj pre ľudí, ktorí by sa chceli prísť pozrieť a osobne sa s ním stretnúť.

Pozrite si priloženú reportáž:

Existuje zoznam hostí a tak sa vie, koľko ich bude mať odchádzajúci prezident a koľko novovymenovaný. "Počet hostí bude do 500, pretože to je kapacita sály. Pán Kiska má na svojom zozname 53 ľudí. Pán Gašparovič nám zatiaľ žiadny zoznam nedal. Pozvaná bude jeho manželka, najbližší ľudia z jeho kancelárie a ostatní po dohode s nimi," potvrdil hovorca predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Chovanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy