Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Inaugurácia sa blíži, Andrej Kiska (51) sa už pripravuje
Zdielať na

Inaugurácia sa blíži, Andrej Kiska (51) sa už pripravuje

BRATISLAVA / Piateho júna na pravé poludnie zloží Andrej Kiska prezidentský sľub. Po 10 rokoch vymení v prezidentskom kresle Ivana Gašparoviča. Budúci prezident chce, aby táto udalosť bola aj pre ľudí, ktorí by sa chceli prísť pozrieť a osobne sa s ním stretnúť.

Pripravuje netradičnú inauguráciu

Inaugurácia prezidenta má svoj viac-menej predpísaný scenár. Protokol presne určuje slávnostnú chôdzu či zloženie sľubu. Veľa priestoru pre vlastnú tvorivosť tu nie je, ale nový prezident chce predsa skúsiť byť originálny.  "Zatiaľ všetko len pripravujeme, preto detaily prezrádzať nebudem," priznal budúci prezident Andrej Kiska.

Existuje však už zoznam hostí a tak sa vie, koľko ich bude mať odchádzajúci prezident a koľko novovymenovaný. "Počet hostí bude do 500, pretože to je kapacita sály. Pán Kiska má na svojom zozname 53 ľudí. Pán Gašparovič nám zatiaľ žiadny zoznam nedal. Pozvaná bude jeho manželka, najbližší ľudia z jeho kancelárie a ostatní po dohode s nimi," ozrejmil Pavol Chovanec, hovorca predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

Inaugurácia bude tentokrát v budove Slovenskej filharmónie. Budúci prezident nechce prezradiť, koho okrem rodiny a najbližších si pozve. Potešila by ho ale účasť jednej ženy. "Bol by som veľmi rád, keby moje pozvanie prijala pani Radičová," prezrádza.

Rozpočet ešte nie je

Každá oficiálna udalosť stojí nemalý balík peňazí. Inaugurácia tiež nie je lacný špás. Rozpočet zatiaľ nie je presne stanovený, ale veľmi sa líšiť od toho spred 5 rokov nebude. "V roku 2009 stála inaugurácia dosluhujúceho prezidenta 51 tisíc eur. Na tohtoročnú ešte nemáme finálne schválený rozpočet," dodáva hovorca.  

Andrej Kiska sa už pred voľbami dušoval, že bude aktívnym prezidentom. Prezradil aj, aké plány má na svoje prezidentovanie. "Čaká ma dlhá a ťažká cesta, na ktorej som pripravený zabojovať. Veľmi sa chystám pomôcť zmeniť naše Slovensko. Máme pred sebou ešte päť rokov," nateraz uzavrel Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy