Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Gašparovič odmietol Kisku
Zdielať na

Gašparovič odmietol Kisku

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Úradujúca hlava štátu Ivan Gašparovič po viac ako mesiaci odpovedal na žiadosť Andreja Kisku o stretnutie odmietnutím. Odpoveď nechcel zverejniť. Sprístupnil ju až nastávajúci prezident.

List odmietli zverejniť

Novozvolený prezident Andrej Kiska sa Ivana Gašparoviča obrátil listom so žiadosťou o stretnutie už v prvej polovici apríla. Gašparovič doteraz mlčal.

Hovorca prezidenta Marek Trubač potvrdil, že Kiskovi napokon odpísali. List odmietli zverejniť s tým, že "obsah nechcú komunikovať cez médiá".

Nevidí potrebu stretnutia

List zverejnila samotná Kiskova kancelária. Gašparovič mu prisľúbil, že jeho kancelária "urobí všetko potrebné, aby ste po inaugurácii v polovici júna prevzali úrad, ktorý bude plynulo a kontinuálne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z Ústavy Slovenskej republiky".

Stretnutie odmietol. "V tejto fáze Vašej prípravy nevidím nutnosť osobne meritórne posudzovať politické otázky, o ktorých priebežne informujete prostredníctvom médií," napísal Kiskovi. Zároveň pripustil neformálne stretnutie pred inauguráciou. Kiska rozhodnutie Gašparoviča nekomentoval.

Nemá to logiku

Politológ Ján Baránek si myslí, že z obsahu Gašparovičovho listu nevyplýva dobrá vôľa. "Je tam skrytá výčitka, že budúci prezident komunikuje cez médiá a hlavný odkaz je, že nevidí nutnosť riešiť s ním veci," hovorí.

Výčitka nie je podľa Baránka na mieste. "Na jednej strane mu vyčíta, že komunikuje cez médiá a na druhej strane sa s ním nestretne. To nemá logiku," zhodnotil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy