Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Gašparovič bez servítky: Máme rozvŕzganú armádu
Zdielať na

Gašparovič bez servítky: Máme rozvŕzganú armádu

BRATISLAVA / V stredu sa ujal funkcie nový náčelník generálneho štábu ozbrojených síl generál Milan Maxim. Vojsku dlhodobo chýbajú peniaze. Hlavný veliteľ armády, prezident Ivan Gašparovič ju označil za "rozvŕzganú".

Katastrofálny stav

Odchádzajúci náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek povedal, že "najcennejšou zložkou armády sú jej ľudia." Personál je podľa jeho slov vynikajúco pripravený. Armádu ale trápi zlá finančná situácia.

Bezpečnostný analytik Marián Majer považuje technický stav za alarmujúci. Prezident Ivan Gašparovič označil slovenskú armádu za rozvŕzganú. Podľa neho je nutné dostať ju do stavu, v ktorom bude schopná splniť všetky bojové úlohy.

Technika po záruke

Nový generál Milan Maxim bude riadiť 12 500 profesionálnych vojakov a 3 800 civilistov. "Chcem dosiahnuť modernizáciu techniky, či už pôjde o lietadlá alebo ručné zbrane," vyhlásil.

Väčšina techniky, ktorú armáda vlastní, prekročila hranicu životnosti. Približne 90 percent munície v skladoch je po čase životnosti. Spadajú sem náhradné diely. Modernizácia armády je nevyhnutná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy