Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident Ivan Gašparovič končí!
Zdielať na

Prezident Ivan Gašparovič končí!

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič po skončení svojho prezidentského obdobia neplánuje pokračovať vo vrcholnej politike.

Koniec v politike

Ako uviedol Gašparovič v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike, 20 rokov v politike je dosť. Všetko ukáže podľa prezidenta čas, ale pokračovať vo vrcholnej politike sa nechystá.Prezident sa tiež vyjadril k nadchádzajúcim prezidentským voľbám.

"Občan bude vyberať zodpovedne, podľa toho, čo ktorý kandidát môže dokázať, aký vzťah má ku kandidátovi zahraničie, aký vzťah má k národným otázkam či sociálnemu postaveniu občana. Som presvedčený, že to bude správna voľba," povedal Gašparovič a dodal, že ak by sme si zvolili kandidáta, ktorého nepoznajú ani zahraniční partneri a prišiel by sa do prezidentského paláca učiť, trvalo by dosť dlho, kým by sa skonsolidoval s programami politických strán.

Prezidenta musí podporovať silná strana

Gašparovič sa tiež vyjadril, že ak prezidentský kandidát nemá podporu silnej politickej strany, nemôže uspieť. Práve silná politická strana môže podľa prezidenta kandidátovi pomôcť pri presadzovaní programu.

Podľa Gašparoviča je zbytočné rozlišovať, kto je občiansky kandidát a kto nie, pretože každého kandidáta volia ľudia. Prezident sa zároveň vyjadril aj k súčasným kompetenciám, ktorými hlava štátu disponuje.

Kompetencie prezidenta

Podľa Gašparoviča sú kompetencie prezidenta dostatočné. Do budúcnosti vidí možnosť, aby prezident mal aj legislatívne práva. To znamená, že by mohol dávať návrhy zákonov do vlády. Ako však dodal, zatiaľ tu nie je na podobné riešenia politický konsenzus.

Prezident sa vyjadril aj k nevymenovaniu generálneho prokuratúra počas svojho volebného obdobia. "Ústavný súd povedal, že prezident nemusí prokuratúra vymenovať. Boli vypočúvaní poslanci za korupciu či kupovanie hlasovacích lístkov, v priebehu volieb sa zmenil zákon. Hneď po prvej neúspešnej voľbe obidvoch kandidátov som povedal, že nepodpíšem ani Trnku ani Čentéša Správal som sa teda férovo," uviedol Gašparovič.

Voľby sa blížia

O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách bude uchádzať 15 kandidátov, čo je rekordný počet, v roku 2009 v prezidentských voľbách kandidovalo sedem osobností, v roku 2004 dvanásť a v roku 1999 desať. Pozrite si profil všetkých kandidátov na prezidenta TU.

Slováci si aj tento rok budú môcť tipnúť, kto bude prezidentom SR. Nebude chýbať ani možnosť staviť si na to aké budú percentuálne zisky alebo účasť voličov. Podľa stávkových kancelárii majú tipujúci ešte lepší odhad ako samotné volebné prieskumy. Viac TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy