Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
20 ROKOV PO. Takto Mečiar (71) začal spevácku kariéru
Zdielať na

20 ROKOV PO. Takto Mečiar (71) začal spevácku kariéru

BRATISLAVA / Hnutie jedného muža - aj tak sa hovorilo o HZDS Vladimíra Mečiara. Krátko po jeho vystúpení z Ľudovej strany - HZDS sa nadobro skončili aj jej dejiny. Za 23 rokov svojho fungovania boli hnutie a neskôr strana spájané s mnohými vecami, na ktoré sa nezabúda. Či už v dobrom alebo zlom. Ale jedno tejto strane uprieť nemožno - absolútne prvenstvo v populárnej hudbe. Pripomeňte si známy hit spred viac ako 20 rokov Vivat Slovakia.

Spieval niekoľkokrát

Líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar spieval verejne počas svojej kariéry niekoľko krát. Dokonca istú dobu trval na tom, aby spolu s ním spievala celá vláda. Vrchol alebo dno, záleží na vkuse, však prišlo v podobe volebného videa a pesničky Vivat Slovakia.

Za 20 rokov od nakrútenia tejto perly hitparád postihol jednotlivých členov zostavy rôzny osud. Dvaja už nežijú. Exminister kultúry Dušan Slobodník, inak skvelý prekladateľ, ostal v pamäti ako človek, ktorý sa súdil so spisovateľom Ľubomírom Feldekom.

Išlo o výroky týkajúce sa Slobodníkovho pôsobenia počas druhej svetovej vojny. "Ja si pamätám, ešte svojho času zdôvodňoval svoju účasť v Hlinkovej mládeži, kde sa prihlásil v roku 1944 tým, že chcel ísť na nejaký výlet," uviedol politológ Ján Baránek.

1999: Duckého zavraždili

Exministra hospodárstva a bývalého šéfa plynárenského podniku Jána Duckého zavraždili dávkou z útočnej pušky v januári 1999. "Do dnešného dňa sa vlastne nevie, na akú sumu boli tie zmenky vypísané. Hovorí sa o miliardách slovenských korún. Celá kauza je nejasná. Pochybujem, že sa vôbec niekedy táto kauza vyšetrí," hovorí Baránek.

Viacerí speváci z roku 1994 sú už na dôchodku - Katarína Tóthová,Oľga Keltošová, Augustín Marián Húska, či jediný naozaj spevák, Karol Konárik, ktorý sa po úspešných privatizáciách venuje podnikaniu.

Gašparovič vždy ako dvojka

Vo vrcholovej politike zostali len dvaja z tohto videa. Jeden z nich je ešte stále prezidentom. "Ivan Gašparovič bol vnímaný ako dvojka už vtedy. Zrejme bol najprezieravejší zo všetkých tých, ktorí tam na tom videu spievali. Zo všetkých zúčastnených sa ukázal ako najlepší politický stratég. Zo všetkých tých, z všetkých určite dopadol najlepšie," myslí sa Baránek.

Politická kariéra Sergeja Kozlíka bola pokojná a vyrovnaná. "Sergej Kozlík tiež nedopadol zle. Nie je prezidentom samozrejme, ale je europoslancom," dodáva Baránek.

Hit vivat Slovakia si zaspieval aj ex-šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa. "Čo sa Ivana Lexu týka, po tomto videu prišiel únos syna prezidenta Michala Kováča," uvádza politológ. Celý problém vyriešila amnestia zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara a Ivan Lexa sa dnes pravdepodobne venuje podnikaniu.

Líder spevokolu to zabalil

Čo sa týka lídra spevokolu, Vladimíra Mečiara, potvrdilo sa, že HZDS bola aj v očiach voličov nerozlučne spätá s jeho osobou. Mesiac potom, ako z nej vystúpil, zanikla. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy