Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tajný odtajnil tajnosti, exprezident Kováč (83) sa rozplakal
Zdielať na

Tajný odtajnil tajnosti, exprezident Kováč (83) sa rozplakal

BRATISLAVA / Bývalý dôstojník tajnej služby a novinár v jednej osobe Peter Tóth vydáva knihu! Opisuje v nej svoje spomienky na divoké časy v našej tajnej službe, na vraždy i únosy. Knihu symbolicky pokrstil bývalý prezident Michal Kováč.

Novinár aj dôstojník SIS

Novinár, spravodajský dôstojník či osamelý bežec na dlhé trate. Peter Tóth sa rozpísal tentokrát na viac ako len jeden novinový článok. Píše z obdobia, kedy na Slovensku vládol Lenon (Vladimír Mečiar pozn. red.) a Onasis (Ivan Lexa, pozn. red.).

Kým pred rokmi novinári nechápali jeho náskok, dnes to už nie je žiadnym tajomstvom. Novinár Peter Tóth bol zároveň aj dôstojníkom Slovenskej informačnej služby. "Ja som s tým vysporiadaný úplne v pohode," hovorí Peter Tóth.

Krycie meno Bežec

Ako tvrdí, prežil toho veľa, najmä v časoch divokých. Tie opísal vo svojej knihe. Krycie meno Bežec si nevybral náhodou. "Keď som bol sledovaný SIS za Ivana Lexu, tak ja som sa stále tak neuroticky pohyboval a sledovačka ma do vysielačky volala bežec," dodáva Tóth.

Sám pritom priznáva, že boli chvíle, keď mu išlo o život. To si však vtedy neuvedomoval. "Problém bol hlavne to, že som sa nebál a mal som sa. A to sa ukázalo až trochu neskôr," dodáva Tóth. "Trošku ma to prekvapilo, že v relatívne mladom veku napísal tie memoáre," uviedol bývalý šéf SIS Vladimír Mitro.

Kováč sa rozplakal

Napriek zjavne podlomené zdraviu prišiel aj bývalý prezident SR Michal Kováč. Obdobie 90-tych rokov sa ho bytostne dotýka. Spomienky ho ešte aj dnes nútia k emóciám. "Bol som prekvapený, keď sa u mňa objavil," povedal so slzami v očiach na adresu bývalého novinára Michal Kováč.

Okrem knižnej podoby je však táto kniha aj v elektronickej podobe. Obohatená o to, čo sa na papier nevošlo. "Pribudli tam dve také hutné kapitoly. jedna z nich je, kto je kto v tej knihe," tvrdí vydavateľ e-knihy Štefan Jakubík.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy