Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza únos prezidentovho syna. Kováč sa má ospravedlniť Lexovi
Zdielať na

Kauza únos prezidentovho syna. Kováč sa má ospravedlniť Lexovi

Bývalý prezident Michal Kováč sa musí ospravedlniť bývalému šéfovi SIS Ivanovi Lexovi za výroky v súvislosti s únosom jeho syna do Rakúska. V júni tohto roka tak rozhodol Krajský súd v Bratislave. Ústavný súd v utorok odmietol Kováčovu sťažnosť proti verdiktu ako neprípustnú. Píše o tom denník Sme.

Ospravedlnenie a peniaze

"Ospravedlňujem sa vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval vašu osobu," musí podľa právoplatného rozsudku napísať Michal Kováč niekdajšiemu šéfovi SIS Lexovi a zaplatiť mu 3 319 eur.

"Počujem to od vás prvýkrát. S pojmom neprípustnej sťažnosti sa v prípade Ústavného súdu stretávam prvýkrát," reagoval pre Sme 82-ročný Kováč. Noviny pripomínajú, že Kováč ešte ako prezident povedal, že za únosom jeho syna bola SIS a nemohla to urobiť bez vedomia svojho riaditeľa Lexu. Prípad nikdy pre amnestie Vladimíra Mečiara nevyšetrili.

Nesmel obviňovať, aj keby to bola pravda

Denník upozorňuje, že bývalý prezident podľa súdu nesmie Lexu viniť z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda. "Aj v prípade, že by tvrdenia odporcu (Kováča st.) boli preukázané ako pravdivé, odporca v čase vyhlásenia výrokov nebol oprávnený podsúvať verejnosti skutkové tvrdenia, ktoré navrhovateľa (Lexu) s trestnou a nepreukázanou činnosťou spájali," stojí v rozsudku krajského súdu.

Kováč trvá na svojom

Súdny spor trvá už 16 rokov. Kováč sa podľa denníka neospravedlní a brániť sa chce v Štrasburgu. "Obrátim sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Stále trvám na tom, čo som povedal, nič nemením," povedal Kováč.

Lexov advokát Ľubomír Hlbočan sa odmietol vyjadriť. Povedal len, že "treba rešpektovať rozhodnutia nezávislých súdov". Kováč na Ústavnom súde namietal porušenie základného práva na slobodu prejavu a práva na spravodlivé súdne konanie.

Únos stále s otáznikom

Pred súdom sa Kováč bránil tým, že len hovoril svoj názor na únos. Lexa podal žalobu v roku 1996, keď riadil SIS a Kováč bol prezidentom. Okrem iného ho zažaloval za výrok, že "pracovníci SIS a jej technika sa podieľali na zavlečení môjho syna do Rakúska, pričom bez vedomia riaditeľa tajnej služby by sa takáto akcia nemohla uskutočniť". Únos sa nikdy nevyšetril vzhľadom na amnestie Vladimíra Mečiara.

Mečiarove amnestie sa pokúsil parlament zrušiť naposledy vlani počas vlády Ivety Radičovej. Neúspešne, viac v reportáži.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy