Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gašparovič prijal Kisku, debatovali dve hodiny
Zdielať na

Gašparovič prijal Kisku, debatovali dve hodiny

TATRANSKÁ JAVORINA / Úradujúci prezident Ivan Gašparovič sa v Tatranskej Javorine stretol so svojím nástupcom Andrejom Kiskom. Stretnutie, ktoré inicioval Gašparovič, trvalo približne dve hodiny.

Odmietol sa stretnúť

"Hovorili spolu o niektorých praktických otázkach spojených s dňom inaugurácie nového prezidenta a fungovaním prezidentského úradu v období prechodu. V rozhovore sa dotkli aj niektorých otázok zahraničnej politiky, napríklad summitu prezidentov V4 s nemeckým prezidentom v Budapešti 16. júna," uviedol tím okolo Kisku.

Kiska, ktorý 15. júna Gašparoviča vo funkcii vystrieda, prejavil záujem o stretnutie s úradujúcou hlavou štátu krátko po druhom kole prezidentských volieb. Prezidentovi začiatkom apríla odoslal list, v ktorom ho o rozhovor žiadal. Gašparovič odpovedal začiatkom mája, stretnutie odmietol.

Blíži sa inaugurácia novozvoleného prezidenta. Pozrite si priloženú reportáž s Andrejom Kiskom:

Gašparovič tento týždeň vyhlásil, že sa mu nepáčilo, že ho zvolený prezident Andrej Kiska po voľbách žiadal o stretnutie najskôr e-mailom. Prezident dostal 10. apríla od Kisku e-mail s fotokópiou listu, v ktorom ho o stretnutie žiadal, v priebehu toho istého dňa do kancelárie hlavy štátu doručili aj list.

Gašparovič tiež tvrdil, že stretnutia úradujúcich prezidentov s ich nástupcami nie sú vo svete bežné. Prekážalo mu aj to, ako s ním Andrej Kiska po voľbách komunikoval prostredníctvom médií.

Špeciálne auto s vodičom

Kiska ešte nie je prezidentom, má však už svoju ochranku. Úrad na ochranu ústavných činiteľov vyčlenil minimálne štyroch policajtov, ktorí zabezpečujú jeho ochranu dvadsaťštyri hodín denne. Dokonca mu pridelili aj vodiča a špeciálne auto.

Na Kiskovej ochrane úrad začal pracovať takmer okamžite po jeho zvolení:

Policajná ochrana Kiskovej rodinzy je diskrétna. O potrebe jeho okamžitej ochrany ho presvedčil minister vnútra Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy