Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jednoruký umelec, rezbár Jozef prestavuje svoje diela
Zdielať na

Jednoruký umelec, rezbár Jozef prestavuje svoje diela

KLOKOČOV / Hoci je Jozef človek s ťažkým zdravotným handicapom, nenarieka nad svojím osudom. Po pracovnom úraze sa musel začať učiť písať ľavou rukou. Bývalý pravák to zvládol tak, že v súčasnosti si nielenže poradí s písaním, ale dokáže aj iné veci. Napríklad vytvoriť z dreva umelecké diela.

Rezbár bez ruky

Po pracovnom úraze prišiel pán Jozef o pravú ruku. Nanovo sa musel naučiť písať, ale ľavou rukou. Hoci to nebolo jednoduché, nielen, že sa to naučil, ale dokonca sa z neho stal umelec.

Rezbár z Klokočova (okr. Čadca) bol kedysi údržbár v stavebnej firme. Život sa mu prevrátil na ruby pred štrnástimi rokmi. "Bola to bežná oprava ťažkého stroja. Demontovali sme bager a na mňa spadlo rameno," spomína Jozef.

Z praváka ľavák

Pri úraze prišiel o nohu a lekári mu žiaľ nezachránili ani pravú ruku. Jozef však nie je človek, ktorý by sa poddal. Vzchopil sa. Začal sa učiť písať ľavou rukou a dnes už mu pravá ruka skoro ani nechýba.

"Ľahké to nebolo. Skúste si dať jednu ruku za chrbát a odkrojiť chleba. Človek zistí, čo to je, až keď to nemá," konštatuje Jozef.

Cíti sa užitočný

Dnes dokáže ľavou rukou narábať s dlátom a vyrezávať jemné motívy. Obrazy, pri ktorých námety čerpá z rodného kraja. Dokáže vyrezať aj betlehemy či klasické črpáky.

Pri tvorbe malých dreveníc používa vlastnú fantáziu. Inšpiráciou je mu skutočnosť. "Napríklad táto drevenica je na Vychylovke," dodáva. Jozef sa priznáva, že pri rezbárčine nemá čas premýšľať na tým, čo mu osud zobral. Cíti sa byť užitočný.

Súvisiace články