Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Umenie pin-up. Kresby sexi slečien sú svetovým fenoménom
Zdielať na

Umenie pin-up. Kresby sexi slečien sú svetovým fenoménom

BRATISLAVA / Podobizne pin-up slečien zdobili steny obytných aj pracovných priestorov nejedného muža. Krásne ženy s tak trochu naivným výrazom a v sexi pózach sa stali predlohou napríklad aj pre tetovania. Obľúbené sú však aj teraz. Modelky v retro štýle sú viac ako žiadané.

Sexi umenie

Väčšina z nás si pod pojmom pin-up predstaví potetované slečny s natupírovanými vlasmi a dlhočiznými mihalnicami. Pôvod pin-up slečien je ale niekde inde.

Samotný význam slova pin- up naznačuje špendlík alebo sloveso prišpendliť.

Známe pin-up slečny dostali svoj názov práve preto, že sa ich plagáty vyskytovali "prišpendlené" na stenách bytov, krčiem, či iných miest zväčša okupovaných pánskym osadenstvom.

gilelvgren.com

Každý obdivovateľ tohto druhu umenia určite pozná diela Gila Elvgrena. Jeho fantastické obrázky tvarovaných slečien z 50.tych rokov minulého storočia sa stali fenoménom.

Pornografia alebo umenie? Fotograf nútil dievčatá k foteniu bez bielizne. Viac v priloženom videu:

Spoločné črty

Dámy s typickým výrazom a zdvihnutým obočím na nich nevinne ukazujú podväzky. Vedeli ste ale, že predlohou k týmto dielam boli skutočné ženy?

gilelvgren.com

Všetky slečny ale majú niečo spoločné. Osí pás, bujné poprsie, dlhočizné nohy a poriadne natupírované vlasy nie úplne odrážali skutočnosť. Gil im tieto črty mierne zvýraznil, napísal britský denník Daily Mail. A práve vďaka jeho plagátom sa pin-up dievčatá stali celosvetovou legendou. 

Súvisiace články