Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Stráviť pár dní v nemocnici? Je to ako v stredoveku, tvrdí matka
Zdielať na

Stráviť pár dní v nemocnici? Je to ako v stredoveku, tvrdí matka

BRATISLAVA / Do redakcie spravodajstva TV JOJ sa ozvali mamičky, ktoré strávili niekoľko dní v bratislavskej detskej nemocnici so svojimi deťmi. A sú poriadne rozladené. Tvrdia, že v noci museli spať natlačené na jednej izbe na rozkladacích posteliach, medzi ktorými sa nebolo možné ani pohnúť. Nemocnica sa bráni tým, že nemá na výber.

Nedostatočná kapacita

Kapacita detskej nemocnice v Bratislave jednoducho nestačí a dôležitejší sú v tomto prípade malí pacienti. Jedna z mamičiek opisuje podmienky v nemocnici ako zo stredoveku. V nemocnici bola so svojou dcérou.

Keďže si ju tam nechali niekoľko dní, nechcela ju tam nechať samu. Rozhodla sa preto ostať s ňou aj v noci. To však netušila, čo ju čaká. "Prišli sme tam v noci, matka si nemôže ani oddýchnuť, lebo celý deň sedí na stoličke a nemôže sa vystrieť," hovorí matka dievčatka.

Rozložila si lehátko na zemi

Najhoršie prekvapenie zažila večer, keď zistila, že ostať s dieťaťom znamená rozložiť si na zemi lehátko a ráno ho opäť zložiť. "Bielizeň na kope, hygiena žiadna," pokračuje mamička.

Chorobu svojho dieťaťa psychicky zvládala o to ťažšie. "Je možné nachytať tam ďalšie choroby," hovorí. Hoci sa medzi pacientami šíri, že toto rozhodnutie vydalo nove vedenie, v skutočnosti má nemocnica dlhodobo problém s kapacitou.

V tejto nemocnici sa totiž liečia deti z celého Slovenska. "Od nového roka postupne na pracoviskách zavádzame ubytovanie sprevádzajúcich osôb na mobilných lôžkach. Ak je voľný nadštandard, majú možnosť využiť ho," uvádza sa vo vyjadrení bratislavskej nemocnice.

V Prešove je všetko inak...

Na detskej klinike v prešovskej nemocnici majú pre deti do troch rokov a rodičov samostatné izby. Vedľa postieľky sa tam nachádza aj posteľ pre matku. Sú to stabilné lôžka, ktoré matky využívajú aj počas dňa a pochvaľujú si to. "je to dobé pre tie mamičky aj pre tie deti, lebo tým deťom tu veľa pomôžu," hovorí Prešovčanka.

Ak majú hospitalizované deti viac ako tri roky, rodičia dostanú samostatnú izbu, ktorá má aj vlastné sociálne zariadenie. "Počas dňa je matka permanentne pri lôžku dieťaťa," uviedla hovorkyňa FNsP v Prešove Renáta Cenková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články