Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako si vybaviť úver na stavbu domu
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako si vybaviť úver na stavbu domu

BRATISLAVA / Ako mi vie banka pomôcť s financovaním výstavby alebo rekonštrukcie domu? Aj s takýmito problémami si viacerí ľudia nevedia dať rady.

Úver na celú stavbu?

Bratislavčan Peter chce postaviť dom. Na jeho stavbu si plánuje požičať peniaze od banky. Chcel by vedieť, či by mohol dostať úver na celú stavbu vrátane pozemku.

"Je možné poskytnúť úver aj na pozemok, ale musí byť klasifikovaný ako stavebný pozemok, v tomto prípade ale nie je možné dať úver so štátnou prémiou," povedala hovorkyňa banky Marína Masárová. "V prvej fáze môže klientovi banka požičať peniaze na kúpu samotného pozemku," potvrdil hovorca banky Michal Kopecký. 

"Je ale potrebná aj hotovosť, z ktorej bude schopný postaviť základy a potiahnuť múry zhruba do výšky 1 až 1,5 metra. Následne bude možné poskytnúť úver, ktorý bude vychádzať z budúcej hodnoty toho stavaného domu," dodáva Koepcký. "V prípade, že je založenou nehnuteľnosťou dom, tak je to možné až do výšky 100 percent," doplnila Masárová.

Plánujete si vziať úver na rekonštrukciu?

Ľudmila z Košíc si chce zútulniť dom. Na jeho rekonštrukciu si plánuje zobrať pôžičku. Teraz sa pýta, na čo všetko by sa takýto úver mohol vzťahovať. "Pri väčších rekonštrukciách odporúčame zobrať si hypotéku, ktorá je na dlhšie obdobie a s nižšou splátkou. V prípade menších úprav častokrát stačí bezúčelový úver. Teda účel nedokladuje. Tento je do 6 rokov a je na nižšiu sumu," vysvetľuje Masárová.

Hypotéka však slúži iba na nehnuteľné vybavenie. Čo je napríklad kuchynská linka, zabudované spotrebiče, sprchovací kút, dlažba plus práce s tým spojené. Bezúčelový úver je zasa, naopak, na hnuteľné veci. Teda napríklad na sedaciu súpravu či televízor.

"Úver môže banka poskytnúť aj na prácu, ktorú si vykonáte svojpomocne. Čiže aj na prácu bez bločkov. Je potrebné predložiť fotodokumentáciu a čestné prehlásenie, že tie peniaze klient použil účelovo," uzatvára Kopecký.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tv joj

Súvisiace články