Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako neochorieť pri chorých
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako neochorieť pri chorých

BRATISLAVA / V týchto chladných mesiacoch sa chrípke či vírusovým ochoreniam zrejme nemáme šancu vyhnúť. U odborníkov sme zisťovali, aká je šanca, že zostanete zdravý pri chorej osobe, ktorá s vami žije v jednej domácnosti.

Aj podanie rúk vás stojí zdravie

Aj spontánne podanie ruky vás v tomto období vírusových ochorení môže stáť zdravie. Ruky sa na šírení infekčných ochorení totiž podieľajú až v 70-tich percentách.

"Niekto niečo niekomu urobí, a potom mu to podá aj s tou infekciou, čiže veľmi často si treba umývať ruky tečúcou vodou a mydlom," radí lekár MUDr. Peter Lipták. A práve to je teda najdôležitejším pravidlom číslo jeden.

Týždeň zostaňte v posteli

Nasledujúca zásada sa možno dotkne všetkých chorých, no faktom ostáva, že aby ste "vy zdraví" - ostali zdraví, je potrebné sa od maróda izolovať. "Prenos kvapôčkovej infekcie, to je to najhoršie. Treba 5-7 dní, aby nechodil do školy, nechodil do práce a liečil sa," hovorí pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová.

Ďalšou zásadou je zvýšená hygiena. "Aby mal svoj vlastný uterák v kúpeľni a v kuchyni takisto," dodáva Šimovičová. V žiadnom prípade však nezabúdajte na podporu vašej vlastnej imunity.

"Čerstvé ovocné šťavy, nie tabletky. A potom chodenie von za každého počasia. Treba sa otužovať," dodáva doktorka. Prípady, že sa spolubývajúci či rodinní príslušníci veľmi ľahko nakazia, sú totiž v domácnostiach úplne bežné.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články