Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nesprávne uskladnenie húb vás môže aj zabiť
Zdielať na

Nesprávne uskladnenie húb vás môže aj zabiť

BRATISLAVA / Ak ste si práve usušili huby a dúfate, že ich na Vianoce použijete do kapustnice, nemusí to tak byť. V prípade nesprávneho uskladnenia môžete o celú zásobu húb prísť. Dokonca, ak by ste ich konzumovali, môžete sa dočkať vážnych problémov.

Zabijete v nich všetko dobré

Sú voňavé a nechýbajú snáď v žiadnej vianočnej či silvestrovskej kapustnici. No aby vám huby do konca roka vydržali, treba ich vedieť dobre usušiť. "Zásadne pri teplote do 50 stupňov," informuje mykologička Ivona Tauchmanová. 

Ak by ste teplotu prekročili, jednoducho povedané, zabijete v nich všetko dobré. Vitamíny, antioxidanty a stopové prvky. Huby nikdy neumývame vodou, nakrájame ich na tenké plátky.

Na novinový papier nie

Sušiť ich môžete buď na site, v elektrickej sušičke, alebo pri nastavení správnej teploty v rúre. Ak sa rozhodnete pre papier, nikdy nie novinový. "Novinový papier obsahuje rôzne chemikálie, farbivá z tlače. Mohli by sa práve tieto látky dostať teda do húb," dodáva Tauchmanová.

No i napriek dobrému sušeniu, sa časom môžu v uskladnených hubách z nakladených vajíčok vyliahnuť červíky. Aj tomu sa však dá predísť. "Dáte ich do sáčku a do mrazničky na tyždeň," opisuje mykologička.

Otrava na niekoľko rokov

V prípade, že ste huby neusušuli správne a dobre ich uzavriete vo fľaši, splesnivejú. V takom prípade by ste ich jesť určite nemali. "Ak sú plesnivé, to môže byť aj veľmi nebezpečné, pretože niektoré plesne sú dosť výrazne toxické alebo karcinogénne," dodáva Tauchmanová.

No a pozor plesne nezničíte ani varením rovnako ako jedy. Medzi krásnou voňavou zmesou stačí jedna jedovatá huba a tá vás môže otráviť aj o niekoľko mesiacov či rokov.

Preto odborníci neodporúčajú kupovať huby na trhu od ľudí, ktorí na to nemajú príslušné povolenia. Keď už sa vám do lesa nechce, zájdite radšej do obchodu. Dobre usušené huby nepoznajú dátum spotreby. Jesť ich môžete aj po 10 či dvadsiatich rokoch. Stačí ich namočiť do vlažnej vody, prepláchnuť a hurá na to. No len v prípade, ak ste ich správne usušili.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články