Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hubári chodia aj do zakázaných zón. Pokút sa neboja!
Zdielať na

Hubári chodia aj do zakázaných zón. Pokút sa neboja!

JABLONOVÉ / V Jablonovom na Záhorí od minulého roka ľudia nemôžu vôbec chodiť do lesa. Je to vojenský obvod a vstup je zakázaný. Miestnych to hnevá. Kým niektorí to berú vážne, lebo sa boja 500 eurovej pokuty, iní zákaz nerešpektujú, pretože nedopustia, aby dubáky len tak v lese zhnili. Takže chodenie na huby sa tam pre nich stalo adrenalínovým športom.

Hríby rastú v zakázanej zóne

Do lesov v Jablonovom roky chodili ľudia na hríby. Od minulého roka je to zakázané. Ministerstvo obrany zrušilo takzvané "vstupky" do vojenských lesov  na Záhorí. Všetci okrem obyvateľom Jablonového sú spokojní.

"Toto sa zrušilo a pre našich občanov sa tým pádom trvalo zakázal vstup do priľahlých lesov, kde voľakedy bežne chodili," vraví starosta obce Jablonové Ondrej Uhliarik.

Hríby rastú v zakázanej zóne, čiže ich nemôžeme vytrhnúť, lebo nám hrozí pokuta. "Od minulého roka sa tu na začal adrenalinový šport - hubárstvo," dodáva starosta.

Praví hubári sa neboja ani hrozby vysokej pokuty. Pán Hitman sa práve vracal z lesa s množstvom dubákov. Ako nám prezradil, za ostatný týždeň nazbieral až sedem košov plných húb. "Predsa to nenecháme v lese," bránil sa hubár.

Starostu obce hnevá prečo ľudia musia kvôli zbieraniu húb riskovať 500 eurovú pokutu. "Život ohrozujúca vojenská činnosť je vzdialená odtiaľto možno tri kilometre, v samotnom výcvikovom priestore, ktorý je bezpečne ohraničený," tvrdí.

Ministerstvo: Zákaz tam vlastne nie je

Na ministerstve obrany sme zažili šok, keď nám povedali, že tam vlastne zákaz ani nie je. Zdá sa, že vytlačili zlú mapu. "Ministerstvo obrany tam vyšle svojho zástupcu, aby vstup a pohyb po lesoch obyvateľom obce vysvetlil," vraví riaditeľ Komunikačného odboru ministerstva obrany Martin Čambalík.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy