Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prichádza leto, takto sa neutopíte
Zdielať na

Prichádza leto, takto sa neutopíte

BRATISLAVA / Vodácka sezóna sa začala len pred niekoľkými týždňami a už si zobrala aj svoje prvé tohtoročné obete. Spoločným menovateľom mnohých takýchto tragédií je ľudská chyba. Stále vraj podceňujeme situáciu a do nebezpečenstva sa vrháme nepripravení.

Vesta zachráni aj človeka v bezvedomí

Je to len okamih nepozornosti a zrazu sa ocitnete vo vode. Plávať v šatách vo vode, ktorá má 14 stupňov, je poriadne náročné a neviem si predstaviť ako by to ľudia zvládli bez záchrannej vesty.

Pred nedávnom na kanáli, ktorý napája rieka Morava zomreli traja ľudia, z toho jedno dieťa. Možno sa to nemuselo stať keby použili záchranné pomôcky. "Každý kto má od 3 do 15 rokov by mal používať záchrannú vestu, certifikovanú s označením. Pre starších, alebo na kánojky máme tiež plavecké vesty, udržia vás v pohode na hladine aj keď sa udriete do hlavy a upadnete do bezvedomia," informuje Marián Tongeľ z Baťovho kanála.

Nepodceňujte bezpečnosť

Mnohé z našich riek vyzerajú na prvý pohľad úplne bezpečne, ale práve v tom je ukrytá hrozba. Jednou z nich je i rieka Morava. "Áno, Morava je veľmi záludná rieka, veľakrát sa mi stalo ako rybárovi, že som zachraňoval tých, ktorí splavovali," hovorí rybár Ľuboš Hamšík.

"Sú tam popadané stromy do vody, sú tam konáre, môžu tam plávať obrovské kmene stromov," dodáva Tongeľ. Takže aj keď voda zvádza k blázneniu, nikdy nepodceňujte bezpečnosť.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články