Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Väčšina Slovákov býva vo vlastnom. Mladí v nájme
Zdielať na

Väčšina Slovákov býva vo vlastnom. Mladí v nájme

BRATISLAVA / Slovensko je krajina vlastných bytov či domov. Mať vlastnú strechu nad hlavou je cieľom väčšiny z nás, najmä vo veku okolo 30tky pri zakladaní vlastnej rodiny. Pred veľkou investíciou sa rozhodujeme - byt alebo dom? Konečné rozhodnutie záleží najmä od ceny, no voľbu nového bývania ovplyvňuje aj región, či dosiahnuté vzdelanie.

Vo vlastnom viac na západe

Slováci viac uprednostňujú bývanie vo vlastnom byte ako v podnájme. Najviac ľudí, korí vlastnia byt žije v Bratislave. Svoju strechu nad hlavou tu má až 48 percent ľudí. Naopak najmenej bytov vlastnia ľudia v Nitrianskom kraji, en 28 percent. Presne naopak je to čo sa týka rodinných domov. Nitriansky kraj je na prvom mieste. Vlastný dom tu má až 42 percent ľudí, zatiaľ čo v Bratislave je to len 17,5 percenta.

Najviac nájomníkov je v Bratislave

Bývanie v byte volia najčastejšie ľudia s vysokoškolským vzdelaním, ktorí sa usadia vo veľkých mestách. Počet ľudí ktorí majú vlastnú strechu nad hlavou rastie s vekom. Mladí ľudia od 21 do 25 rokov žijú väčšinou v podnájmoch, v čase keď si zakladajú rodinu vo veku okolo 30ky vlastní dom alebo byt viac ako patina Slovákov a najviac až 54 percent ich je po 60.

V podnájme žije menej ako desatina obyvateľov Slovenska. Najviac až jedenásť percent ľudí má  podnájom v Bratislave, potom v Banskej Bystrici a najmenej v Trenčíne.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články