Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Realitná bublina praskla. Ceny bytov zlacneli o pätinu
Zdielať na

Realitná bublina praskla. Ceny bytov zlacneli o pätinu

BRATISLAVA / Realitná bublina praskla! A pomaly spľasne takmer v celej Európe. Byty aj domy lacnejú, niekde rýchlejšie, inde pomalšie, ale lacnejú! Analytici dokonca tvrdia, že tie najväčšie cenové výkyvy už máme za sebou. To je dobrá správa. Byty sa pomaly opäť stanú dostupnými aj pre rodiny s deťmi.

Ceny bytov na Slovensku, oproti vlaňajšku, klesli podľa Eurostatu až o takmer 2,5 percenta. Keď si to teda porovnáme s obdobím na prelome rokov 2008/2009, teda v čase vypuknutia krízy, tak byty sú až o pätinu lacnejšie.

Najväčší prepad cien bytov v Írsku

Napríklad v takom Španielsku klesli ceny bytov a domov v porovnaní s minulým rokom až o takmer 14 percent a v Írsku je to o niečo viac ako 11 percent. No a práve spomínané Írsko je veľmi zaujímavé, pretože tam klesli ceny od roku 2008 až o polovicu. Podobne je na tom aj Lotyšsko, kde sú byty až o 40 percent lacnejšie, ako pred krízou. No a v Španielsku a Írsku sa už dokonca hovorí aj o domoch duchov, sú to státisíce neobývaných bytov, ktoré postavili v čase realitného boomu. Aj preto sa aj naďalej predpokladá, že ceny pôjdu dole.

Pre Slovákov je lákavé Maďarsko

Len napríklad v susednom Maďarsku zlacneli byty v priemere o 4 percentá. A tak mnoho Slovákov si podľa analytikov stále hľadá bývanie v pohraničných oblastiach.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy