Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poštové holuby. Sú to šikovní športovci!
Zdielať na

Poštové holuby. Sú to šikovní športovci!

SLOVENSKO / Väčšina z nás ich považuje za otravné tvory, ktoré robia škodu, neporiadok a roznášajú choroby. Ich výlučkov sa nevieme zbaviť na balkónoch, oknách a ich hrkútanie nám vie pekne liezť na nervy. No sú aj takí, ktorí ich milujú. Reč je o holuboch. Viete však, že vedia byť veľmi rýchle? Ich výkony sú niekedy naozaj obdivuhodné!

Otázka srdca

Na Slovensku je v súčasnosti približne 4 200 chovateľov týchto vtákov. Je to niečo ako šport. Nemôže sa mu však venovať hocikto. Jedna z vecí, ktorú si musíme uvedomiť sú podmienky, v ktorých môžeme praktizovať toto nezvyčajné hobby. Vidiek je na to najlepším priestorom. V neposlednom rade je prirodzený záujem. Medzi holubármi sa hovorí, že sa s tým človek musí narodiť, s akousi prirodzenou láskou k nim.

Na otázku, či je to chovateľstvo alebo šport, neexistuje jednoznačná odpoveď. Je to totiž niečo medzitým. Všetko sa začína v máji, keď chovatelia štartujú svoje holuby z rôznych pretekov a približne každý týždeň sa zúčastňujú súťaží až do konca septembra.

Vždy sa vráti domov

Každý vták musí byť skontrolovaný podľa rodového krúžku, potom sa naložia viaceré do nákladného auta a komisia ich prevezie na pretek. Na mieste štartu sa vypustí naraz 10 až 20 000 holubov. Každý holubník, do ktorého sa vracajú má pritom oficiálne súradnice. Vyhráva ten, ktorý sa vráti ako prvý. Okrem krúžku majú holuby na nôžke aj čip, podľa ktorého vie jeho majiteľ určiť jeho trasu a rýchlosť, ktorá dosahuje až 80km/h. Zaujímavé je, že ide všetko bez komplikácií, vždy sa vráti domov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články