Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ZÁKULISIE. Ako sa vyrábajú reportáže?
Zdielať na

ZÁKULISIE. Ako sa vyrábajú reportáže?

BRATISLAVA / Práca televízneho reportéra má pre mnohých veľké čaro. Nejeden divák si to predstavuje ako jednu veľkú nekonečnú akciu. Je to však trochu inak. Na málo akčnosti sa reportéri sťažovať nemôžu, no často je to skôr o usilovnej mravčej práci a veľkej trpezlivosti. Ono, lepšie hádam bude, keď vám to ukážeme, ako keď budeme o tom len rozprávať.

Len 7 hodín na spracovanie

Práca začína rannou poradou. Práca však začína už predtým, reportér musí prísť s vlastnou témou. Konečný výber schvaľuje vedúca vydania. Vtedy začína frmol, redaktor má len 7 hodín na to, aby priniesol divákom spracovanú tému. Niekedy je to téma, s ktorou sa stretol prvýkrát a musí si ju poriadne naštudovať.

Keďže ide o televíziu, nestačí o téme len písať, treba ju hlavne ukázať. Preto redaktori musia ísť na miesto diania osobne. Redaktor teda musí získať kontakt či je to odborník, minister, alebo osobnosť, dovolať sa, prehovoriť a dohodnúť si rozhovor, a to všetko hneď.

Kedysi písali na blok

Redaktor vyráža na výrobu s kameramanom, ten je jeho pravou rukou. Celý spravodajský tím tvorí teda iba dvojica. Kameraman je aj šoférom a na mieste musí zachytiť dôležité momenty a pohotovo reagovať. Okrem rozhovorov sa redaktor dostáva mnohokrát na nezvyčajné miesta, alebo kde sa človek len tak nedostane, ale aj na nebezpečné miesta.

Osobitnou časťou je výroba standupu, kde sa redaktor snaží na mieste začať či ukončiť reportáž. Kedysi novinárska práca vyzerala úplne inak a novinárovi stačil zápisník a pozorné uši. Pamatá si na to Slávo Kalný, ktorý je legendou slovenskej žurnalistiky. "Nebol internet, nebol google," hovorí.

Po príchode nastupuje na kolotoč

Po práci v teréne sa redaktor lúči s kameramanom a prichádza do redakcie, kde začína finálny kolotoč. Musí si nahrať nakrútené zábery, a pustiť sa do písania scenára každá reportáž je vlastne článok, kde musí napísať všetky citáty, ktoré použije.

Schválením scenára práca redaktora nekončí. Sadá si do strižne a sám si strihá šot do finálnej podoby, nahrať komentáre, pokryť obrázkami, vypointovať šot rozhovormi.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články