Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Etický kódex v praxi. Zamestnanci úradu vo Fiľakove nesmú nosiť rifle!
Zdielať na

Etický kódex v praxi. Zamestnanci úradu vo Fiľakove nesmú nosiť rifle!

FIĽAKOVO / Asi mnohí si ešte pamätáte časy, keď boli rifle, či texasky, ideologicky neprijateľné a niektoré školy zakazovali žiakom ich nosenie. A je to tu znovu! Tentoraz sú rifle neprijateľné na úradoch. Ich zákaz nosenia obsahuje etický kódex, ktorý prijali niektoré mestá.

Texasky - pohodlné, ale zakázané!

Napríklad vo Fiľakove sa teraz rieši etický kódex zamestnanca, ktorý definuje aj to, ako má byť úradník oblečený. "To čo buduje dôveru a dobrý obraz na verejnosti nie sú nohavice úradníka, ale kvalitné a rýchle služby," tvrdí Martin Bulák, redaktor internetového portálu menejstatu.sk

Kódex určuje, aby boli zamestnanci spoločensky oblečení a to znamená, že nemôžu nosiť pohodlné rifle. "Tento príklad dobre ilustruje fakt, v akom období naše samosprávy zastali," dodáva Martin Bulák. Rifle boli kedysi vnímane ako montérske nohavice, dnes je ale situácia iná.

"V súčasnej dobe môžu byť rifle aj spoločenským odevom. Decentnými, elgantnými riflami sa nedá nič pokaziť," myslí si Miroslav Vallo, predajca oblečenia.

Zle pochopený etický kódex?

Samosprávy si etický kódex nevymysleli sami. Reagovali tak na prieskum agentúry Transparency international, ktora mestám bez kódexu dala menši počet bodov.

"Nám vytkli to, že nemáme takýto etický kódex zamestnanca mesta," vysvetľuje Dáša Paszkiewiczová, vedúca kancelárie primátora Fiľakova. Avšak podľa agentúry kódex nemá riešiť to, ako sú úradníci oblečení. "Jeho základom sú mechaniky riešenia konfliktu záujmov, otázka vzťahu nadriadeneho a podriadeneho, otázka prijímania darov a úplatkov," vysvetľuje Emília Sičáková-Beblavá.

Kódex doteraz zamestnal niekoľkých úradníkov. Jeden ho napísal, potom odoslal ďalej na pripomienkovanie. Neskôr sa nim bude zaoberat primátor a aj poslanci mesta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy