Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Šéfredaktor dostal 11 rokov basy! Za urážku kráľa...
Zdielať na

Šéfredaktor dostal 11 rokov basy! Za urážku kráľa...

Až k 11 rokov väzenia odsúdil thajský súd šéfredaktora miestneho časopisu za urážku kráľa. Dva články zverejnené ešte v roku 2010 mali podľa súdu hanobiť monarchu. V krajine totiž platí zákon, ktorý prísne postihuje akúkoľvek urážku kráľovskej rodiny. Rozsudok odsúdila Európska únia aj ochrancovia ľudských práv. Obhajca odsúdeného sa chce odvolať...

5 rokov za každý článok

Somyot Prueksakasemsuk pôsobil ako šéfredaktor časopisu Voice of the Oppressed, ktorý hájil záujmy ešte bývalého premiéra. V roku 2010 mal publikovať dva články, ktoré urazili 85-ročného kráľa Bhumibola Adulyadeja. Za každý článok mu sú vymeral 5 rokov a pripočítal 1 rok za prechádzajúci priestupok.

Články síce kritizovali fiktívnu postavu, ale v roku 2011 úrady dospeli k záveru, že táto postava mala prezentovať kráľa. V krajine sú ale diskusie o úlohe monarchie zakázané a dokonca webové stránky obvinené z hanobenia monarchu bývajú blokované.

Sudca na strane kráľa

"Obžalovaným je novinár, ktorý mal povinnosť preveriť fakty v týchto článkoch prv, než ich zverejnil. Vedel, že obsah je urážlivý voči monarchii a aj tak umožnil ich publikáciu," povedal sudca pri vynesení rozsudku. Podľa kritikov ale tento zákon o urážke monarchie len používa mocná thajská elita k umlčaniu politických oponentov. Somyot bol totiž zadržaný za vlády premiéra Thaksina Shinawatra, ktorého podporoval.

Reakcie zo sveta...

"Verdikt vážnym spôsobom podkopáva slobodu prejavu a tlače. Zároveň poškodzuje obraz Thajska ako slobodnej a demokratickej spoločnosti," reagovala na rozsudok delegácia EÚ v Thajsku. "Zákon o urážke majestátu by mal byť okamžite pozastavený a revidovaný," povedala aj Isabelle Arradon z organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International.

"Súd, zdá sa, prijal úlohu hlavného ochrancu monarchie na úkor práva na slobodu prejavu," dodal Brad Adams, riaditeľ ázijskej sekvie organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy