Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na počte labiek nezáleží. Pozrite si hopsajúcu radosť
Zdielať na

Na počte labiek nezáleží. Pozrite si hopsajúcu radosť

SLOVENSKO, SVET / Strata dvoch končatín, to znie pre zdravého človeka ako hotová katastrofa a koniec všetkého. Ľudia, ktorých také niečo postihne, však zvyčajne vyžarujú väčšiu pohodu a vyrovnanosť ako ich večne hundrajúci a nespokojní, a pritom zdraví súpútnici. Vyrovnať sa so stratou končatín však dokážu nielen ľudia, ale aj ich najlepší priatelia a domáci maznáčikovia.

Chuť do života im nechýba

Na prvý pohľad si možno ani nevšimnete, že im niečo chýba. Chuť do života a energia to zjavne nie je. "Sú to pacienti, ktorí sú úplne adaptovaní na bežné podmienky, sú schopní veľmi kvalitného života a sú to naozaj veselí spoločníci svojich majiteľov," informuje zverolekárka Katarína Slivková.

Je vlastne jedno, či sa zvieratá narodia s postihnutím, alebo prídu o končatinu nešťastnou náhodu, napríklad pri zrážke z vozidlom. Dôležité je, ako sa k nim správa človek, ktorý sa o ne stará. "To je absolútne asi najviac dôležité," dodáva Slivková. 

"Je to trošičku náročnejšie a zdĺhavejšie, ako keď sa staráte o zdravé zvieratko, ale hlavne ide o to, aby tí ľudia neprejavovali nejakú veľkú ľútosť, aby moc nehýčkali to zvieratko, vtedy si to menej uvedomuje," hovorí členka O.Z. Majme srdce Magda Fülöpová.

Kocúrovi amputovali nôžku

Slečna Magda sa starala o viacero zvierat, ktoré mali menej končatín, ako je pre ich druh bežné. "Mala som šteniatko malinké dvojmesačné, to bolo po úraze, zrazilo ho auto, potom som mala kocúrika, ktorému nôžku museli amputovať," hovorí.

Menej nôh vraj neznamená zmenu v správaní týchto tvorov. "Všetky zvieratká, ktorej som zažila vo svoje praxi bez končatiny, boli úplne také isté ako pred tou nehodou, vôbec sa im nezmenila psychika alebo správanie," povedala slečna Magda.

Starostlivosť o tieto zvieratá by sa mala sústrediť na ochranu zvyšných končatín, ktoré budú prirodzene viac zaťažované.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články