Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Suveníry môžu vyjsť draho. Za tie nedovolené sú vysoké pokuty
Zdielať na

Suveníry môžu vyjsť draho. Za tie nedovolené sú vysoké pokuty

Koraly, vypreparované časti zvierat či iné suveníry, ktoré si chcete doniesť z dovolenky, alebo poslať zásielkou na Slovensko, vám môžu znepríjemniť život. A to v prípade, že sú súčasťou medzinárodného dohovoru CITES, a vzťahuje sa tak na ne úplný zákaz dovozu, či potrebné povolenia.

Podozrivé zásielky preverili

Niekoľko druhov tašiek, opaskov či párov topánok z hnedej kože, alebo lebka netopiera. Tieto zásielky z Juhoafrickej republiky a Indonézie vzbudili u colníkov podozrenie, a preto ich poslali na Vedecký orgán SR. Ten potvrdil, že ide o výrobky z kože slona afrického a lebku netopiera druhu pteropus vampyrus.

Na dovoz takýchto výrobkov sa vzťahuje kontrola a povolenie. "Musí sprevádzať takýto výrobok, inak bývajú zaistené a prepadnú v prospech štátu," povedala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Miroslava Slemenská.

Za dovoz bez povolenia hrozí pokuta

Tak ako prepadla napríklad aj kobra zakonzervovaná v darčekovom balení v zásielke zo Singapuru. "Za dovoz bez povolenia hrozí podnikateľovi alebo právnickej osobe pokuta až do výšky 33 tisíc eur," upozornil hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 34.000 druhmi je pod kontrolou Dohovoru CITES. "Najčastejšie sa dovolenkári pokúšajú priniesť koraly, mušle alebo vysušené morské koníky," priblížil Stano.

Nelegálny obchod ohrozuje vzácne druhy

Svojou nevedomosťou a podporou nelegálneho obchodu turisti prispievajú k vyhubeniu ohrozených druhov. Ide o kožené výrobky ako kabelky, opasky, remienky na hodinky z varanov, leguánov, krokodílov, niektorých druhov hadov či rôzne výrobky zo slonoviny.

"Spoločenská hodnota slona afrického pri výrobkoch, ktoré nie su povolené, má hodnotu exempláru až 48 tisíc eur," doplnila Slemenská. Pritom ujma na chránených druhoch živočíchov, ktorú páchateľ spôsobil, je oveľa vyššia. Pri slonovi africkom až 960 tisíc eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články