Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Vianoce sa rozšupneme! Zvyšok Európy šetrí, my si doprajeme
Zdielať na

Na Vianoce sa rozšupneme! Zvyšok Európy šetrí, my si doprajeme

Kríza - nekríza, poriadne Vianoce musia byť. Takúto teóriu zrejme razia viacerí Slováci, ktorí sa chystajú na najkrajšie sviatky v roku minúť ešte viac ako pred rokom. Dokazujú to výsledky prieskumu, ktorý zverejnil server aktuálne.sk. Zaujímavé je, že máme celkom iné plány ako zvyšok Európy.

Len na jedlo 168 euro

Priemerná slovenská domácnosť sa chystá na Vianoce minúť 522 eur. Oproti európskemu priemeru budeme až o 70 eur štedrejší. Rozhodujúce sú pritom najmä dve položky - jedlo, na ktoré chcú Slováci minúť zhruba 168 eur, a darčeky.

Našinci sú ochotní do radosti svojich blízkych investovať až 314 eur, priemerná európska rodina má rozpočet o dve eurá nižší. Veľkú časť z týchto peňazí pritom zhltnú darčeky pre deti - v zahraničí je to viac ako polovica výdavkov, u nás zhruba 44 percent. Malí miláčikovia rodiny pritom pod stromčekom môžu nájsť až päť balíčkov. A ešte jedno porovnanie - popri bratoch Čechoch sme hotoví rozhadzovači - tí totiž podľa iného prieskumu nechcú na Vianoce minúť viac ako necelých 200 eur.

Za tú istú cenu, menej

Hoci slovenské vianočné výdavky majú byť o necelé percento vyššie ako vlani, v skutočnosti za tých 522 eur dostaneme menej. Podľa štatistického úradu totiž ceny od začiatku roka stúpli o vyše 3 a pol percenta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články