Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Policajný vírus! Nereagujte a ignorujte
Zdielať na

Policajný vírus! Nereagujte a ignorujte

Internetom sa šíri vírus, ktorý užívateľa upozorní, že jeho počítač bol zablokovaný Policajným zborom Slovenskej republiky a žiada zaplatenie pokuty.

Žiada zaplatenie pokuty

Polícia upozorňuje na netradičný nebezpečný počítačový vírus, ktorý sa šíri internetom. Užívateľa upozorní, že jeho počítač bol zablokovaný Policajným zborom Slovenskej republiky a žiada zaplatenie pokuty. Ide však o neoprávnené podvodné vylákanie finančných prostriedkov, takýmto spôsobom polícia v žiadnom prípade nekoná, varuje hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

"Vo viacerých krajinách a v poslednom období aj na Slovensku sa prostredníctvom internetu šíri ´trójsky kôň´ (kód ransomware), ktorý napáda počítače. Po aktivácii upozorní užívateľa, že počítač zablokovala polícia, údajne z dôvodu porušenia autorských práv, šírenia detskej pornografie, šírenia spamu a podobne" uviedol hovorca. Súčasťou je požiadavka na zaplatenie pokuty.

Jednoducho nereagujte

Polícia užívateľov upozorňuje, aby na podobné výzvy nereagovali a tieto oznámenia ignorovali. Zároveň odporúča vykonať antivírusovú kontrolu a inštaláciu posledných bezpečnostných záplat jednotlivých softwarových (antivírusových) aplikácií, dodal Slivka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články