Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Biopalivá končia. Európska únia dala za pravdu expertom
Zdielať na

Biopalivá končia. Európska únia dala za pravdu expertom

Európska únia už nechce vyrábať biopalivá z kukurice, obilia či z repky olejnej. To, čo pred rokmi podporovala obrovskými dotáciami teraz považuje za problém. Dala tak za pravdu expertom, ktorí upozorňujú na to, že pod názvom Biopalivá sa ukrýva ekologické nebezpečenstvo.

Európska únia na to prišla teraz

"Biopalivá sú kontroverzné samozrejme pre všetkých," povedal v roku 2008 v reportáži klimatológ profesor Milan Lapin. Teda v čase, keď pre tučné dotácie určené na podporu biopaliv, aj slovenskí roľníci začali vo veľkom siať obilie či kukuricu určenú práve pre technické účely.

"Metan je 25krát účinnejší ako oxid uhličitý a oxid dusný môže byť až 300 krát účinnejší. Pretože oxid dusný je veľmi intenzívny sklenníkový plyn!," dodáva Lapin. Je rok 2012 a paradoxne sama Európska únia teraz tvrdí, že biopalivá sú pre životné prostredie predsa len škodlivejšie, ako sa predpokladalo.

Rekordné ceny obilia na trhoch

Aby experti z radov európskych top politikov teraz nevyzneli v očiach odbornej verejnosti tak, že v probléme s biopalivami objavili teplú vodu, broducentov biolapív a samotných farmárov klincujú ďaľším silný argumentom. Rekordnými cenami obilia na svetových trhoch, či nedostatkom kukurice pre výrobu potravín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články