Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zabudnite na obrusy. V móde sú háčkované tangáče
Zdielať na

Zabudnite na obrusy. V móde sú háčkované tangáče

Poľské gazdinky kráčajú s dobou. Kým v minulosti sa venovali predovšetkým vyšívaniu a háčkovaniu dečiek a obrusov, dnes je to pikantnejšie. Stále sa držia svojich tradícií, ale to, čo háčkujú a vyšívajú, vás možno prekvapí - vyrábajú tango nohavičky a inú spodnú bielizeň.

Tangá háčkujú už 6 rokov

"Máme také aj pre chlapov, ale je to citlivá téma. Zvyčajne ich robíme na 18te narodeniny, alebo pre svojich frajerov alebo manželov si dievčatá objednávajú," tvrdí gazdiná Ula Kohut. 

Všetko sa to vraj začalo pred niekoľkými rokmi. Niektoré ženy sa rozhodli trochu experimentovať a skúsili vyrobiť háčkované tangá. Dovtedy mali skúsenosti iba s dečkami. "Tangá robíme len krátko, nejakých 5-6 rokov. To si jednoducho vymysleli ženy, sú dobré, dobre sa predávajú a tak ich robíme," hovorí Kohut. 

Stali sa obrovským hitom

Háčkované tangá sa okamžite stali obrovským hitom po celom Poľsku. Dnes sa chodia na ich výrobu pozerať stovky turistov a miestni to samozrejme využívajú. "Denne tu máme aj 1000 osôb, čiže nás tu navštevuje veľa ľudí a Koniakow je čoraz známejší vďaka tým háčkovaným tangám. Prichádzajú sem turisti z celého sveta," povedal majiteľ predajne Tadeusz Rutski.

Tangá sa predávajú vraj lepšie ako klasické dečky. Poliaci si kvôli nim zriadili dokonca internetový obchod. Je to vraj dobrý spôsob privyrobenia si. "Výroba jedného trvá dva dni. Robíme to vo voľnom čase popri inej robote či v dome, alebo v práci," dodáva Kohut. Slováci však tejto myšlienke nie sú veľmi naklonení. "Určite by som si to nekúpila, lebo je to úplne nevkusné a nenosila by som to," hovorí jedna z opýtaných.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články