Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kubánsky rum ako nápoj pirátov? Je to možné
Zdielať na

Kubánsky rum ako nápoj pirátov? Je to možné

Hovoria mu nápoj romantikov a dobrodruhov. Po celom svete ho však preslávili najmä historky o nenásytných pirátoch. Už pred stáročiami velitelia vojenského námorníctva zistili, že rum zvyšuje morálku posádky a preto nesmel chýbať na žiadnej bojovej lodi.

Legenda vs. realita

Medzi jeho najväčších konzumentov už od nepamäti patrili miestni piráti, ktorí ho podľa niektorých príbehov priviezli na Kubu. „Je tu hypotéza, že rum prišiel spolu s otrokmi z Afriky, ale či to boli piráti, nevedno. Doteraz nie je jasné, kto vlastne objavil v Karibiku rum," hovorí zamestnankyňa Múzea rumu Yoana.

„Možno si to tu užívali, ale ktovie či mali nejaký vplyv na jeho vznik. Skôr je to len súčasť nejakej legendy," dopĺňa turistická sprievodkyňa Raí.

Whisky? Nie, in je rum!

Rum je čoraz obľúbenejší aj u Slovákov, ktorí mu prichádzajú na chuť vďaka stále obľúbenejším cestám do Karibiku. „Je to trend, je to možno aj scestovanosťou, že viac sa zaujímajú o kvalitnejšie veci," hovorí prevádzkovateľ baru v Havane. Rovnako ako sa pred desiatimi rokmi pila whisky, tak teraz je podľa môjho názoru obdobie rumu.

Nie je to však už ten tradičný pirátsky rum, ktorý v Karibiku tiekol potokom. Našinec si potrpí a očividne sa učí vychutnávať. Čím starší, tým tmavší. No najlepšie chutí tam, kde vznikol - na ostrovoch karibského mora.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články