Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nadávky v práci sú znak nižšieho IQ!
Zdielať na

Nadávky v práci sú znak nižšieho IQ!

Unikne vám niekedy v práci nejaké to nevhodné slovíčko? Ak áno, vaši kolegovia si pravdepodobne o vás myslia, že ste menej inteligentní ako oni sami. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu istej spoločnosti. A že si naozaj treba dávať pozor na jazyk, potvrdzujú aj sociológovia a psychológovia.

Pozor na jazyk

Kým na niektorých pracoviskách nejaký ten vulgarizmus zanikne v priestore, v takej nemocnici, v kostole alebo v škôlke by spôsobil neodpustiteľné pohoršenie.

Napriek tomu ľudia nadávajú a vulgarizmy preniesli aj na svoje pracoviská. Podla najnovšieho prieskumu z USA však spolupracovníci človeka, ktorý rád hreší, považujú za menej inteligentneho a prisudzuju mu aj iné nelichotivé vlastnosti.

Vraj sa takýto človek nevie kontrolovať a nespráva sa ako dospelý človek. Niektorí dokonca pochybujú aj o jeho inteligencii. Nadávky v práci negatívne hodnotia aj sociológovia. "Znižuje to moje postavenie," myslí si sociológ Bohumil Búzik.

Nadávky v parlamente

Nadávky v práci však nepoužívajú iba stavbári alebo robotníci - dostali sa už aj do kancelárií - do úst manažérov, programátorov a neštítia sa ich používať ani politici. "Majú pocit, že všetci sú ich kamaráti, že ich majú radi a že oni sú hrdinami, keď takto rozprávajú," dodáva psychológ Karol Kleimann.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články