Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Oči prezradia nielen klamstvo, ale aj chorobu
Zdielať na

Oči prezradia nielen klamstvo, ale aj chorobu

Ruku na srdce - kedy ste naposledy boli na preventívnej prehliadke u očného? Už si nepamätáte? Tak to by ste mali rýchlo napraviť. Oči sú totiž nielen okná do duše, ale aj výkladná skriňa zdravotného stavu človeka. Okrem klamstva prezradia aj chorobu.

Niektoré diagnózy sú na očiach, ako hovorí primár očnej kliniky Radovan Piovarči, jasné už od dverí. Z očí vie na prvý pohľad vyčítať napríklad zvýšený cholesterol, hypertenziu či aterosklerózu.

Zdravé oko nie je iba o jasnom zraku

Vyšetrenie oka sa začína kontrolou viečok. Lekár sleduje, či na nich nie sú nejaké zmeny, prípadne, či nie sú rozdiely medzi otvorenosťou jedného a druhého oka. Ako vysvetlil Piovarči, pokles viečka môže upozorňovať na zmeny vo funkcie štítnej žľazy. Vypovedať tiež môže o neurologických problémoch ako poškodenie nervov pri cukrovke.

Opuchnuté viečko zas upozorňuje na problémy s obličkami. Na viečkach sa okrem toho môžu prejaviť alergie, dermatitídy alebo ekzémy. Psychologické ťažkosti sa zase môžu pretaviť do vypadávania obočia či rias. Priamo v oku musí tiež lekár skontrolovať, či nedochádza k nejakým degeneratívnym zmenám alebo či oko nie je precitlivené na ultrafialové žiarenie.

Rakovina môže vypuknúť aj v oku

To, že rakovina postihuje aj oči, nie je veľmi známe. Podľa Piovarčiho sa v oku najčastejšie objaví malígny melanóm. V prípade čí to nebýva častý dôsledok nadmerného opaľovanie, ale skôr výsledok genetiky. "Najdôležitejšie je ho zistiť, keď sa nachádza vo vnútri v oku," vysvetlil s tým, že neskorá diagnostika môže človeka pripraviť nielen o oko, ale aj o život. Tento typ rakoviny totiž rýchlo metastázuje do mozgu či pľúc. "V skoršom štádiu sa dá veľmi dobre liečiť," zdôraznil.

Preventívka raz ročne

Očného by mal každý preventívne navštíviť raz ročne, u mladších ľudí stačí aj raz za dva roky. Netreba preto čakať, kým vás k očnému privedú problémy. "Niektoré chyby sa dajú odstrániť iba pri včasnom zistení," upozornil Piovarči. Pripomenul, že na kontrolu by mali chodiť aj deti. Vyšetrenie má odporučiť pediater. Kontroluje sa pri ňom nielen vývin oka, ale aj zrakovej časti mozgu.

TV JOJ

Súvisiace články